Pitanje savetnici

Upisala pogrešan faks

Molim vas da mi pomognete jer imam strašan problem. Ove godine upisala sam fakultet koji nije ispunio moja očekivanja. Šta da radim da nastavim dalje u nadi da će biti bolje ili da ostavim sve iza sebe i krenem dalje u nove pobede.

968
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

I ako se ti sigurno ne osećaš dobro u celoj toj situaciji, moja prva misao je da ZAISTA to nije ništa strašno i imaš jako puno vremena da ispraviš sve i osećaš se dobro i adekvatno.

Svakome može da se desi da izabere neki fax za koji na početku misli da je to-to a onda vremenom da shvati da je to bila greška. Još dok sam ja studirala sećam se da je bilo puno njih na mojoj generaciji koji su moj fax studirali kao drugi, pošto su neki prethodno probali i nije im se svidelo. Znam dosta ljudi, neke koji su dogurali i do 3. godine studija pa napravili radikalni zaokret.

Ne dozvoli da te to osećanje nezadovoljstva preplavi već razmisli gde si i šta možeš da uradiš. Ako si zaista sigurna da je to velika grešla i da ti taj fax nikako ne prija i da ne želiš sutra da radiš posao za koji se školuješ - onda mogu samo 1 da ti kažem - beži odatle. Ako je ipak to samo sumnja, onda prvo sedi sa sobom i lepo iskreno porazgovaraj i pokušaj da budeš maksimalno iskrena i otvorena prema sebi. To je ono što ti sada treba.

Ako pak odlučiš da napustiš fax, onda moraš da razmišljaš šta dalje. Da li neki drugi fax ili neki posao. Potpuno je ok pogrešiti, to zaista nije ništa strašno. Možda ti neće biti olakšanje ali istina je da ti to neće biti jedina greška u životu, možda prva. Bitno je kako se sa njom nosiš. Jako je bitno da vidiš zašto si pogrešila. Zašto si mislila da je to za tebe a ono nije. Da li si olako donela odluku? da li se nisi dovoljno raspitala? da li si slušala druge a ne sebe? Sigurno postoji jasno objašnjenje. Pokušaj to da shvatiš i da naučiš nešto i to ne ponoviš.

Ok je da pogrešiš, ali sada kad donosiš novu odluku šta ćeš dalje moraš biti malo više skoncentrisana i usmerena bolje na svoju budućnost, posebno što imaš u iskustvu kako je bezveze kad pogrešiš. Razmisli dobro, pa mi se možeš opet javiti i da popričamo o tome šta želiš dalje. U svakom slučaju svojo odluci i novom izboru moraš sada dati adekvatnu pažnju i energiju, da bi posle bila zadovoljna. 15 Apr 2010