Pitanje savetnici

Da li da pauziram godinu

Dobar dan, imam veliki problem i zaista mi je potrebna pomoć. Četvrta sam godina turističkog smera i uskoro završava školu. Moj problem je u izboru fakulteta. Interesuje se više stvari (pedagogija, sociologija, psihologija, književnost, sedma umetnost) i ne postoji jedna za koju osećam da mogu da se uhvatim i da mi to bude početna tačka. Problem je takođe i u distanci, ne u smislu da me je strah odvajanja već što mislim da što je veća distanca znači da ću morati da uzimam više novca od svojih (svakako bih pokušala da pronađem posao preko omladinske zadruge) svaki put kad treba da tražim novac stvara mi se knedla u grlu i bude mi užasno neprijatno. Pošto ne mogu da se odlučim, a do prijemnih rokova nije ostalo puno vremena, da li bi bilo dobro da pauziram godinu i posvetim se sebi kako bih razgraničila svoja interesovanja? Imam strah od reakcije roditelja ukoliko se odlučim da ne upišem ove godine i ne znam kako da se postavim i lepo im objasnim. Šta da radim? Hvala unapred.

217
pre 10 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Da li si možda pokušala da odradiš na našem sajtu testove osobina, veština i interesovanja? Oni ti mogu ponoći da bolje spoznaš svoja interesovanja i odlučiš se za put kojim želiš da kreneš. 

Kada budeš odradila testove, u našoj bazi zanimanja možeš pronaći opise različitih zanimanja i pronaći ono zanimanje koje je u najvećoj meri u skladu sa tvojim željama i interesovanjima. Nakon toga, u adresaru državnih i privatnih fakulteta i visokih škola možeš pronaći fakultet ili visoku školu koja nudi smerove koje želiš da upišeš. 

Da bi dodatno sebi olakšala donošenje odluke, u nastavku možeš pogledati studijske programe oblasti koje te zanimaju:

Pedagogija: https://www.f.bg.ac.rs/pedagogija/program_studija.php?god=5&nivo=0

Sociogija: https://www.f.bg.ac.rs/sociologija/program_studija.php?god=5&nivo=0

Psihologija: https://www.f.bg.ac.rs/psihologija/program_studija.php?god=5&nivo=0

Književnost: http://www.fil.bg.ac.rs/lang/sr/nastava/osnovne-akademske-studije/oas-ppm-2015/

Kada je u pitanju selidba u drugi grad, važno je da znaš da to koliko će ti novca biti potrebno zavisi od mnogo faktora: da li ćeš živeti u stanu ili u studentskom domu, ako živiš u stanu dosta utiče i njegova lokacija u gradu, da li se hraniš u studentskoj menzi ili ne... Takođe, imaš mogućnost uzimanja studentskog kredita koji vraćaš kada se zaposliš ukoliko nemaš prosek iznad 8,5, a ukoliko imaš taj prosek i završiš fakultet u roku, uopšte nećeš morati da vraćaš taj kredit. Pored toga,  ukoliko budeš imala zadovoljavajući prosek (trebalo bi iznad 9), možeš uzeti studentsku stipendiju koju uopšte nećeš morati da vraćaš. I stipendija i kredit se isplaćuju jednom mesečno i iznose oko deset hiljada dinara. Više informacija o studentskom kreditu i stipendiji možeš dobiti u studentskoj službi fakulteta. 

Na kraju, bitno je da znaš da je posao mesto gde svako od nas provede veliki deo svog života, te bi bilo dobro da ono što radiš bude u skladu sa tvojim željama i interesovanjima. Ukoliko nisi u potpunosti sigurna u to šta želiš da upišeš, ništa nećeš propustiti ukoliko sačekaš jednu godinu. Sa druge strane, ukoliko ti ovi testovi i baze zanimanja i fakulteta pomognu da spoznaš svoja interesovanja, uz malo truda verujem da možeš uspeti ove godine da upišeš ono što voliš.

Želim ti svu sreću!