Pitanje savetnici

Nedoumica oko Visoke skole

Zdravo, radio sam testove na sajtu i poklapa sa mojom idejom iliti nekom zeljom sa upisem saobraćaj. Drugo sto bih upisao je informatika tojest IT. Ja nemam bas nekih interesovanja ovo sam birao na osnovu srednje koju sam zavrsio i ravunara na kome provodim dosta vremena. Na sajtu vam pise 400-500 evra plata koja me tera da se zapitam vrednosti samog zvanja kog cu dobiti kao inzenjer saobracaja i ucenja 5 godina. Ili da li ima poente zavrsavati saobracaj ako vec imam srednju tehnicar drumskog saobracaja smer zavrsen a radio bih kao dispecer? A sto se tice IT to me vise privlaci ali se plasim pronalaska posla i ove popularne vestacke iteligencije koja kuca program sama. Pa ako moze neki savet, misljenje.

377
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekao odgovor.

Pre svega, važno da znaš da je cifra koja stoji na sajtu služi kao okvir, koji u današnjem svetu brzih promena postaje sve relativnija. S obzirom na to, odlučili smo da taj deo o platama uklonimo iz naše baze zanimanja. Ono što je važno je da znaš da visina plate zavisi od mnogo faktora: od toga da li imaš srednju školu, visoku školu ili fakultet, od toga da li radiš u privatnom ili državnom sektoru, od tvog iskustva (kako na poslu tako i kroz iskustvo stečeno na praksama i ostalim volonterskim programima u toku studiranja), od vrste zanimanja, od pozicije za koju apliciraš, od tvojih (dodatnih) znanja i veština koja poseduješ... Dakle, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakva će ti biti plata na određenom radnom mestu, ali ono na šta sigurno možeš da utičeš jeste razvoj tvojih znanja i veština, sticanje što više iskustva koje će ti pomoći da pronađeš posao koji te zanima i na kome će ti odgovarati visina zarade. 

Kada je u pitanju činjenica koja te brine u vezi IT-a, tačno je da nam veštsačka inteligencija sve više „krade“ posao, međutim, postoji dosta novih poslova koji nastaju s dolaskom veštačke inteligencije. Ukoliko budeš malo više istraživao, možeš pronaći nove poslove u kome čovek ne može biti zamenjen veštačkom inteligencijom. 

Na kraju, ti se ne moraš opredeliti samo za jedno od ova dva interesovanja. Možeš upisati i završiti Saobraćajni fakultet, a nakon toga ili uporedo sa njim (ukoliko uspeš da uskladiš obaveze) možeš da završiš IT kurs. Danas postoji velika mogućnost izbora među IT kursevima. U nastavku možeš pronaći neke od IT kurseva:

IT Akademija: https://www.it-akademija.com/birajte-sest-odseka-it-strucnost-zvanicna-zvanja-eksperata

SchoolCubes kursevi: https://cubes.edu.rs/kursevi-programiranja-beograd/php-web-ios-android-html-css-javascript-digitalni-marketing?language=sr

Akademija Oxford: https://www.akademijaoxford.com/skola_racunara_srbija.php

Kursevi.com: https://www.kursevi.com/info/it-kursevi/, https://www.kursevi.com/kursevi-racunara/hub/programiranje/programiranje-kursevi/

ITOIP: https://itoip.rs/ 

Nadam se da su ti ove infromacije pomogle. Želim ti svu sreću!