Pitanje savetnici

Ima li posla za socijalne radnike?

Imam dilemu, četvrta sam godina i još uvek se nisam odlučio za fakultet. Hteo sam ekonomiju, prava, ali sam odustao jer je teško. Pa me zanima sada FPN - socijalni radnik. Ima li za njih posla? Čitao sam i da neko ko završi fakultet sociologije može da radi kao socijalni radnik sa nekom porodicom... itd. Da li je to istina? Takođe bih Vas zamolio za fakultet defektologije, pošto uglavnom je to slično i zahteva rad sa ljudima, zanima me koji od ova tri fakulteta je bolji? Svuda polažem sociologiju, što mi odgovara jer me zanima.

1090
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Prvo bih htela da kažem da iz moje perspektive pravni i ekonomski nisu toliko teži od sociologije, soc.politike i defektologije. To naravno uvek ima ličnu dimenziju i za nekoga je jedno teže a drugo lakše i obrnuto. Zavisi koje oblasti i predmeti kome idu.

Ova prva 2 faxa, ekonomija i prvo, imaju tu poteškoću što su mnogoljudni, ima jako puno studenata i teže je biti primećen i zapamćen od strane profesora i asistenata. Međutim, samo gradivo i način učenja ne mora da znači da je teži. Međutim, ponavljam, to je tvoja stvar i tvoje viđenje i ti znaš najbolje šta je za tebe lakše ili teže.

Sociologija je od ova 3 najopširnija da kažem, ona obuhvata i rad u školama (kao profesor sociologij, ustava, građanskog društva), zatim rad u državnim institucijama (uprave, ministarstva, policija), rad u naučnim institutima kao naučni radnik, rad u kriminologiji, rad u socijalnoj prevenciji i socijalnoj pomoći (ovo što ti pominješ).

Defektologija, u zavisnosti od smera (savetujem da pogledaš na www.prijemni.infostud.com ili na sajtu faxa) može da se bavi prevencijom kriminalnog ponašanja na primer. To je rad sa maloletnim delikventima, decom bez roditeljskog staranja i tako dalje. Postoje i smerovi za rad sa osobama sa invaliditetom kao što je slepilo, slabovidost, gluvoća, nemost, i tako dalje. Poslova za defektologe nema baš puno nažalost i ako je njihova pomoć neophodna mnogima. Ali danas mnogi defektolozi ne rade u struci. To znači da odgovarajućeg posla ima samo za najbolje i najsnalažljivije studente.

Socijalni radnik radi u institucijama koje pružaju socijalnu pomoć bilo da je to pomoć pojedincu, detetu ili porodici. Ima puno vidova socijalne pomoći. Skoro sve (ne baš sve ali mnoge) ove poslove koje sam nabrojala za soc.radnika i defektologa uz izvesno iskustvo i obuku može da radi i sociolog, a pored toga i one koje sam ranije opisala. Ako ne može da radi baš te iste poslove, kao što je direktna prevencija i rad sa maloletnim prestupnicima, sociolog sigurno može da radi u istim institucijama i istim firmama kao i ova 2 stručnjaka samo na sličnim poslovima ili u zajedničkom timu sa soc.radnikom i defektologom. Zato što je njegovo znanje da kažem sveobuhvatnije i šire. Nije specifično usmereno samo na određene probleme kao kod ova 2.

Nadam se da ti je malo jasnije. Ako ti treba još odgovora, piši opet. 18 Apr 2010