Pitanje savetnici

Srednja skola

Zdravo, ja sam zavrsio deveti razred osnovne skole i sad imam problem oko odabira srednje. Mene zanimaju stvari vezano za informatiku i tehnicko. Ja bih najradije upisao tehnicku srednju skolu ali nemam prosjek ( 4.3 ), pa trenutno razmisljam da li da upisem gimnaziju ili ekonomsku skolu, ja mogu posle obje otici na fakultet jer su 4 godine. Ja bih iskreno zelio da budem nastavnik tehnickog ili informatike. Znam da mogu upisati pedagoski fakultet i sa ekonomskom jer smo imali jednu nastavnicu koja je zavrsila poslovno pravni a na kraju postala nastavnica geografije. Meni je škola isto udaljena jer sve srednje su na jednom mjestu, to jeste samo je poljoprivredna i medicinska dalje ulicu ali svakako to necu upisivati. Treba mi pomoc da odaberem sta mi je bolje upisati hitno, upis je za par dana.

230
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekao odgovor. Usled previše pitanja u ovom periodu upisa nije jednostavno sva pitanja pročitati u roku od par dana. 

Nadam se da si uspeo da odlučiš šta želiš da upišeš i da si zadovoljan svojom odlukom. Ono što je dobro i važno da znaš je to da ti se u periodu srednje škole mogu javiti nova interesovanja, neka se mogu potisnuti dok se druga mogu još više učvrstiti, te da kasnije, pri upisu na fakultet možeš poći drugačijim putem nego što si to zamislio na početku srednje škole. 

Na sledećim linkovima možeš pronaći više informacija o tome koji fakultet je potrebno završiti kako bi se zaposlio u školi kao nastavnik tehničkog ili informatike: 

Ono što je zanimljivo je to što se ti ne moraš opredeliti samo za jedno od ova dva interesovanja. Možeš upisati i završiti fakultet koji ima veze sa Tehničko – tehološkim naukama, a nakon toga možeš da završiš IT kurs. Jedina mana je ta što sa završenim kursom nećeš moći da predaješ informatiku u školi. Međutim, danas postoji velika mogućnost izbora među različitim i zanimljivim IT kursevima koji te možda vremenom zainteresuju. U nastavku možeš pronaći neke od IT kurseva:

IT Akademija: https://www.it-akademija.com/birajte-sest-odseka-it-strucnost-zvanicna-zvanja-eksperata 

SchoolCubes kursevi: https://cubes.edu.rs/kursevi-programiranja-beograd/php-web-ios-android-html-css-javascript-digitalni-marketing?language=sr 

Akademija Oxford: https://www.akademijaoxford.com/skola_racunara_srbija.php 

Kursevi.com: https://www.kursevi.com/info/it-kursevi/https://www.kursevi.com/kursevi-racunara/hub/programiranje/programiranje-kursevi/ 

ITOIP: https://itoip.rs/

U krajnjem slučaju, ukoliko budeš vredno učio i vežbao i ako budeš sakupio dovoljno znanja i veština na IT kursevima, možeš se posvetiti sopstvenom biznisu gde ti možeš biti nastavnik informatike i imati svoj kurs. U Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije možeš pronaći različite besplatne obuke za početnike u biznisu i za mlade preduzetnike, kao i mentoring usluge, koji ti mogu pomoći u tome. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Ukoliko imaš još nekih nedoumica slobodno mi piši. Želim ti svu sreću!