Pitanje savetnici

Ima li perspektive sa geografijom?

Ima li perspektive sa geografijom? Čuo sam priče da nije baš težak fakultet.. ali ne znam kolika je potražnja za profesorima geografije? Snalaženje na karti mi je veoma loše, ali računam da bih naučio to uz privatne časove za vreme letnjeg raspusta, tj. dok ne krene faks.

1161
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Istina je da u ovom trenutku geografija nije previše perspektivan fax. Tačnije ima dosta nezaposlenih geografa ili onih koji rade zanimanja za koja se nisu školovali. Problem dodatan je to što nema mnogo zanimanja koje geograf može da radi zato što to nije neko opšte obrazovanje, već dosta specifično. Ovo pišem onako kako je mislim a ne da bih te obeshrabrila. Naravno, za najbolje uvek ima mesta i posla.

Osim toga postoje načini da se geografska struka "oplemeni" i da budeš zapošljiv. To između ostalog znači da brzo završiš fax i da ne odugovlačiš, što nije teško kako nije nnogo težak fakultet. Zatim još dok si na faxu možeš da tražiš neke stipendije ili načine da odeš na neku specijalizaciju, kojih ima i u Evropi i u USA dosta. Najperspektivnija oblast geografije je tzv. održivi razvoj, tj. narodski ekologija, zaštita životne sredine i tome slično. Postoje fakulteti koji nude specijalizacije posle osnovnih studija a sa kojima postaješ stručnjak kojem je lakše naći posao.

Pod pretpostavkom da se naša zemlja razvija ekonomski i ne ulazi u nove ratove, oblast ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja su perspektiva ove oblasti. Posebno sa ulaskom i pred ulazak u EU zato što postoje standardi koji moraju da se ispunjavaju i prate. To je nešto najperspektivnije vezano za geografiju. Posao školskog geografa ostoji mogućnost ali dosta zavisi od okolnosti i može da se desi da u tom polju dugo čekaš zaposlenje, zato što mora neko da ode u penziju da bi neko drugi dobio radno mesto. 19 Apr 2010