Pitanje savetnici

Klasične nauke i Istorija umetnosti

Da li mi možete reći nešto više o modulu Klasične nauke na Filozofskom fakultetu. Zvanje nakon istog,posao ovde i u inostranstvu,možda iskustva studenata itd....A istorija umetnosti? Hvala

328
pre 10 meseci

Odgovor savetnice:

Klasični filolozi se mogu zaposliti kao nastavnici u školama i profesori na fakultetima, u kulturnim i naučnim ustanovama (arhivima, muzejima, galerijama, bibliiotekama i institutima), u medijima, izdavaštvu kao i u drugim vladinim i nevladinim organizacijama u kojima su potrebni kandidati ovog profila. Po završetku ovog studijskog programa možeš se baviti i poslovima prevođenja i istraživanja. Više o klasičnim naukama možeš pročitati ovde, dok studijski program možeš pogledati ovde.

Istoričari umetnosti mogu da rade kao kustosi u muzejima, u galerijama i drugim prostorima koje sada umetnici koriste za prodaju/izlaganje svojih radova, u umetničkim časopisima kao kritičari, ili u nekim časopisima šireg spektra u rubrikama namenjenim umetnosti i kulturi. Naravno svoje mesto imaju i u drugim medijima pa i na televiziji, mogu biti umetnički direktori nekih tv stanica ili voditi emisije o umetnosti ili nešto tome slično. Studijski program možeš pronaći ovde, dok se sa opisom zanimanja možeš upoznati ovde.

Što se tiče posla u inostranstvu i priznavanja diplome, to zavisi isključivo od države u kojoj želiš da radiš.