Pitanje savetnici

Bodovi za psihologiju i poboljsanje opste informisanosti

Zdravo, intenzivno se spremam za psihologiju na Filozofskom fakultetu. Volela bih da saznam kako da poboljsam svoju opstu informisanost pored gledanja Potere, Milionera i drugih kvizova i citanja zabavnika? Takodje me zanima, koliko je bilo potrebno bodova za upis na ovaj smer prosle godine (2022.)? Hvala Vam u napred na odgovoru!

49
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Nadam se da se polako spremaš da započneš učenje za prijemni ispit ili ukoliko već jesi, nadam se da sve ide po planu! 

Pored načina na koji si navela, opštu informisanost možeš poboljšati tako što ćeš raditi testove opšte informnmisanosti (TOI testove). Na sajtu filozofskog fakulteta postoje testovi na kojima možeš vežbati: https://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/TOI?test=1 (u odeljku „izaberite TOI“ možeš pronaći još testova). Uostalom, svakodnevni život ti može biti izvor informacija kada je u pitanju opšta informisanost. U razgovoru sa starijim ljudima, na reklamama, u knjigama, u novinvama, u večernjim vestima, iz filmova i serija, u školi, od profesora, od drugara, od prodavca ili prodavačice u marketu, butiku ili nekoj drugoj radnji, možeš naučiti puno stvari iz različitih oblasti...  

Više informacija o testu znanja i testu opšte informisanosti možeš pronaći ovde i ovde.

Kada je u pitanju broj potrebnih bodova iz prošlih godina, oni mogu poslužiti samo kao okvir, jer se svake godine menja potreban broj bodova, u zavisnosti od toga koliko su kandidati dobro naučili, odnosno koliko su dobro odradili testove. Zato, bilo bi dobro da se umesto na potreban broj bodova, fokusiraš na svoje učenje i da ti uradiš prijemni ispit najbolje moguće. Ukoliko se budeš potrudila i vredno učila, verujem da ćeš uspeti da upišeš to što voliš!

Želim ti svu sreću!