Pitanje savetnici

arhitektura,it...

Postovanje,zavrsila sam 3 razred gimnazije,i vec duze vrijeme razmisljam na koji bi fakultet zeljlela da idem. Predmete koje volim su matematika,engleski,informatika,i bila i je ineresantna pishologija.Fizika me jedino malo koci.Ne volim toliko da bubam lekcije,prije bih radila neki zadatak iz mat.Sto se tice odbira za fakultet,dosta je velik jer nisam sigurna da li je to to,da li ja to stavrno volim,hocu li nacu posao,plata.Dosta radim na sebi ,ali i dalje ne mogu da oducim.Voljela bih da studiram u CG. Dugo razmisljam o arhitekturi,cak od osnovne skole me je zanimala(jer smo gradili kucu, i bili su mi zanimljivi planovi,razmisljala sam gdje ce sta da bude,...).Dosta ljudi mi je rkelo da je taj fakultet tezak,da je i tesko upasti.Ja sam odlicna,samo prve godine mi je uspjeh bio vrlo dobar. Isto me zanimao i IT ,volim da radim sa na kompjuterima.Znam da je taj posao sigrna i dobra plata.Zanimljiva mi je bila i psihologija ali mislim da se ne bi snasla , a volim da radim na sebi .I pored toga lijep mi je posao dizajnera enterijera i eksterijera i marketing.I pravo mi je znaimljivo ali ja ne volim da bubam lekcije.

209
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju!

Drago mi je što imaš tako širok spektar interesovanja!

Pre svega, kako bi uspela bolje da spoznaš šta te najviše zanima, bilo bi dobro da odradiš testove osobina, veština i interesovanja. Kada to budeš odradila, možeš da pogledaš našu bazu zanimanja u kojoj možeš pronaći opise različitih vrsta zanimanja. Na taj način ćeš proveriti da li bi zaista želela da se baviš određenim zanimanjem u budućnosti ili ne. 

Nakon toga, ovde možeš pronaći sve fakultete u Crnoj Gori i pronaći onaj koji odgovara tvojim interesovanjima, dok u našem adresaru državnih i privatnih visokih škola i fakulteta možeš pronaći sve visokoobrazovne ustanove u Srbiji. 

Kada je u pitanju buduće zapolsenje, važno je da znaš da visina plate, kao i mogućnost zaposlenja, zavisi od mnogo faktora: od toga da li želiš da radiš u državnom ili privatnom sektoru, od pocizije za koju aplicraš, od toga koliko imaš iskustva (za početak je važno iskustvo stečeno kroz volontiranja i prakse na fakultetu, a kasnije radno iskustvo), od dodatnih znanja i vaština koje poseduješ... Dakle, da bi sebi obezbedila što sigurnije zaposlenje, potreban je konstantan trud, rad, učenje i umrežavanje sa kolegama i drugim osobama koji se kreću u sferama u kojima bi volela da se zaposliš. Isto tako je i sa upisom na fakultet: ukoliko budeš vredno učila, vežbala i verovala u sebe, verujem da rezultati neće izostati i da ćeš upisati fakultet koji želiš.

Na sledećim linkovima možeš pronaći detaljnije informacije o studijskim programima koji te zanimaju:

Arhitektonski fakultet: http://www.arh.bg.ac.rs/programi/integrisane-akademske-studije-arhitekture/?pismo=lat (SRB), https://www.ucg.ac.me/af (CG) 

Psihologija (Filozofski fakultet): https://www.f.bg.ac.rs/psihologija/program_studija.php?god=5&nivo=0 (SRB), https://www.ucg.ac.me/studprog/3/13/1/2022-psihologija-2020 (CG)

Dizajn enterijera: https://bit.ly/3YdsAR5 (Akademija umetnosti Novi Sad), https://www.fsu.edu.rs/dizajn-enterijera-5/#1457009279158-727ccf38-c3c6 (Akademija savremenih umetnosti Beograd), http://fud.edu.rs/dizajn-enterijera/ (Fakultet za umetnost i dizajn, Megatrend) (SRB), https://unimediteran.net/studije/ciklus-1-bc/fvu/ (CG)

IT: https://singidunum.ac.rs/upis/study-programme/informatika-i-racunarstvo?gclid=CjwKCAjwzo2mBhAUEiwAf7wjkuzhYAY4NGbLGN0xIvZS_Ig9CN4Adi3ERLLgfnFRvYmwsD-UiocSnRoCes8QAvD_BwE (Singidumun, Beograd), https://www.metropolitan.ac.rs/osnovne-studije/fakultet-informacionih-tehnologija/informacione-tehnologije/ (Univerzitet Metropolitan, Beograd) (SRB),  https://unimediteran.net/studije/ciklus-1-bc/fit/ (CG)

Ukoliko ti ove informacije nisu pomogle, bilo bi dobro da odeš do najbliže filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i tu zajedno sa psihologom odradiš testove profesionalne orjentacije.

Želim ti svu sreću!