Pitanje savetnici

Novac ili profesija?

Ne znam da li da izaberem profesiju koja donosi novac i koju mogu da savladam ili onu koju više volim ali gotovo da nije profitabilna..... arhitektura i fililoški, a između se upliću političke nauke, turizmologija, novinarstvo. Nosim oko 36 poena iz škole....

990
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Ta dilema je jako aktuelna, i verujem da se većina mladih pita slično tebi kada treba da upiše fakultet. Međutim, ja ne mogu da ti kažem izaberi profitabilnu a ne onu drugu, ili izaberi ono što voliš i što ti leži a zanemari materijalnu stranu.

Čim se ta dilema u tebi javila, to znači da ti je i materijalna obezbeđenost bitna, što je u ostalom vrlo normalno i očekivano. Ali ne znam koji od ovih nabrojanih fakulteta ti je kao "nužno zlo" a koji bi bili tvoj autentični izbor. Po meni, od svih njih jedino MOŽDA filološki može da se ubroji u one neprofitabilne. I to pre svega srpski jezik i književnost i svi smerovi varijacije na temu srpskog jezika, zato što većina ljudi koji to završe rade u školama, što definitivno nije i neće biti profitabilan posao, ali ima neke druge satisfakcije. Na Filološkom fakultetu se studiraju i drugi jezici i oni mogu biti profitabilno zanimanje, tako da kažem.

Jako mi je teško da odgovaram na pitanja ovog tipa. Svi fakulteti koje si nabrojala, po mom mišljenju, mogu biti i profitabilni a i čovek može u njima da se nađe na neki lep način. Ali to zaista zavisi od pojedinca. Arhitektura se može smatrati profitabilnom, ali sam sigurna da postoje oni koji je završe i rade za 300 evra.

Jako mi je žao, ali ne mogu ti biti od veće pomoći. Pokušaj da razmisliš o svim fakultetima koji te interesuju na gomili, o njihovim prednostima i nedostacima, o tome koliko te interesuju i zašto, o tome zašto misliš da bi bila ili ne bi bila uspešna u tom zanimanju, o tome koje poslove možeš sa njima sve da radiš i o tome koje poslove želiš da radiš kada završiš studije, pa onda proceni koliko su ti poslovi profitabilni ili ne prema tvojim ličnim merilima. Čovek može dobro da zarađuje i kao socilog, a to definitivno nije profitabilno zanimanje, pa čak i kao antropolog, etnolog....

Potrudi se da u izboru ne praviš prevelike kompromise, jer ti je rano za to. I na kraju pokušaj detaljnije da formulišeš svoju dilemu i napiši mi to opet u pitanju pa ću pokušati malo bolje da ti pomognem.