Pitanje savetnici

Gde i šta mogu da radim kao dizajner enterijera? I koliko zarađuju

Gde i šta mogu da radim kao dizajner enterijera? I kolike su njihove plate?

5488
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Dizajneri enterijera kod nas većinom rade kao samostalni umetnici, mada ima i onih koji rade u privatnim firmama. Oni koji rade kod privatnika, u studijima, salonima, fabrikama nameštaja dizajniraju nameštaj, delove stana kao što je kuhinja, plakari i tako dalje.

Neki rade u velikim studijima koji opremaju cele stanove, hotele, kuće i druge objekte i onda osmišljavaju enterijer i izgled celih tih objekata.

Neki dizajneri rade zajedno u grupi, osnuju svoju malu firmu i zajedno nalaze poslove i tako rade u grupi. Osim osmišljavanja pojedinačnih komada nameštaja, opremanja kuhinja, spavaćih, dnevnih soba i tako dalje, oni mogu da se bave uređenjem nekih drugih prostora kao što su butici, veće ili manje prodavnice unutar tržnih centara ili na ulici, kafića veoma često, i kao što sam rekla hotela.

Neki dizajneri rade u časopisima koji se bave dizajnom eneterijera i arhitekturom kao što su "Moj stan", "Casa viva", "Brava casa" itd. Mislim da je to to otprilike, možda sam nešto izostavila, ali mislim da ti je dosta jasno iz ovoga.

Kada je reč o platama, teško je precizno odgovoriti na to pitanje. To je neka vrsta primenjene umetnosti, posao dizajnera enterijera. Samim tim ne podleže nekim pštim pravilima kada su poslovi u pitanju. Oni koji se zaposle u manjim firmama i tamo osmišljavaju delove nameštaja ili delove životnog prostora primaju platu u zavsnosti od toga kako njihov poslodavac stoji na tržištu i koliko je voljan da plaća - to može biti 300-400 evra pa na više.

Oni koji rade samostalno, sami ili u grupi nabavljaju "tezge" opet mogu veoma da variraju u zaradi. Neki jako teško nalaze tezge, zato što na primer nisu spremni da prave kompromise sa zahtevima tržišta (što znači da biraju klijente, ne žele da rade za svakoga i biraju klijente koji im dozvoljavaju da svoju ideju i kreativnost ispolje u potpunosti) ako imaju takav stav a još uvek ne izgrađeno ime, onda zaista jako malo zarađuju, ako imaju takav stav a jako ime, postali su neka vrsta kultnog dizajnera, onda mogu da unovče svoje ime i zarađuju mesečno i nekoliko hiljada evra. Ali dug je put do tog mesta a mnogi i ne stignu tamo.

Dakle moj odgovor je plate se rastežu od par stotine evra pa na dalje. Znam da ovaj odgovor ne uliva sigurnost, ali sa umetničkim zanimanjima neizvesnost je nešto što uvek ide u prilogu. 19 Apr 2010