Pitanje savetnici

Pomoc oko finansiranja studiranja dva fakulteta

Dobar dan, Imam jedno pitanje oko toga kako funkcionise budzet na fakultetima tokom studiranja. Volela bih da studiram u Beogradu, ali morala bih da budem na budzetu da bih mogla da priustim zivot tamo gore. Moje pitanje glasi: Da li mogu da studiram dva fakulteta, koja cu da upisem iste godine, a da na jednom budem na budzetu a na drugom na samofinansiranju? Na ovaj na koj sam na budzetu, da li moram da dolazim na predavanja i da izlazim na ispite, jer ga ne upisujem da bih ga zavrsila, stavise ispisala bih se sledece godine, upisujem ga samo da bih u prvoj godini studija drugog fakulteta na kome sam na samofinansiranju(taj faks zelim da studiram) mogla da imam menzu i dom. Nadam se da Vam je ovo moje pitanje razumljivo. Hvala unapred <3

307
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju.

Student može biti finansiran iz budžeta samo jedanput na istom stepenu studiranja, što znači da ako upišeš dva fakulteta iste godine, na jednom ćeš biti na budžetu, dok ćeš na drugom imati status samofinansirajućeg studenta.

Što se tiče menze i doma, jedan od uslova jeste da budeš na budžetu, međutim, ali to nije presudni faktor. Moguće je da upadneš u dom i hraniš se u menzi iako si na samofinansiranju, samo što bi ekonomska cena obroka i stanarine bila dosta skuplja od cene koju bi plaćala da si na budžetu. Dakle, ukoliko želiš da upadneš u dom i stekneš pravo da se hraniš u menzi po povoljnijim, budžetskim cenama, dovoljno je da upišeš jedan fakultet koji želiš i budeš na budžetu. 

Pored budžeta, kako bi upala u dom, računaju se i mesečni prihodi po članu porodice, kao i uspeh iz škole.

U produžetku možeš pronaći korisne linkove o mogućnostima za studente, koji ti mogu olakšati studiranje:

Studentska menza: https://www.prijemni.rs/studentske-menze/

Studentsak kartica: https://fakulteti.edukacija.rs/studentska-kartica

Studentski domovi: https://fakulteti.edukacija.rs/konkurs-za-domove

Ostale korisne informacije: https://www.studentskizivot.com/vodic-za-brucose/

Želim ti svu sreću!