Pitanje savetnici

Prekfalikacija

Postovanje, zamolio bih za odgovor. Moja cera zavrsava drugu godinu ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, ali sada je shvatila da je taj smer ne zanima i zelala bi u sledecem upisu da upise psihologiju, meni je zao da dve godine truda pustimo niz vodu, pa me zanima, da li bi ona mogla sa nekom razlikom ispita zavrsi bar visu ekonomsku skolu, a nakon toga ako i dalje bude zelela da nastavi psihologiju to i uradi. Hvala

305
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Poštovani, 

Hvala Vam na upućenom pitanju! Lepo je videti da Vaša ćerka ima takvu podršku i sigurna sam da joj to dosta znači.

Pre nego što Vaša ćerka donese konačnu odluku, bilo bi dobro da još jednom razmisli da li je njeno nezadovoljstvo poruzrokovano predmetima na drugoj godini koji nisu u skladu sa njenim interesovanjima ili zaista ne želi time da se bavi u budućnosti, jer joj se ne sviđa opis posla kojim bi se bavila nakon završenog Ekonomskog fakulteta. U toku studiranja studenti prolaze kroz različite vrste kriza te bi valjalo više puta preispitati situaciju i zaključiti odakle potiče trenutno nezadovoljstvo. Ovde i u našoj bazi zanimanja, možete pronaći opis posla zanimanja diplomirnaog ekonomiste.

Što se tiče položenih ispita, mogućnost priznavanja ispita sa neke druge obrazvovne ustanove zavisi isključivo od Visoke škole koju želi da upiše. Bilo bi dobro da informacije o priznavanju ispita sa Ekonomskog fakulteta potražite u studentskoj službi Visoke škole za koju se Vaša ćerka opredeli. 

U našem adresaru državnih i privatnih visokih škola i fakulteta možete pronaći Visoke škole koje su srodne sa Ekonomskim fakultetom, a na njihovom sajtu možete pronaći broj telefona studetske službe koju možete da kontaktirate. 

Kada je u pitanju psihologija, studijski program možete pronaći ovde, a u zavisnosti od modula za koji se Vaša ćerka odluči u četvrtoj godini (istraživački modul, klinički modul, psihologija rada i organizacije, psihologija obrazovanja) može raditi na sledećim mestima: u školi kao profesor psihologije ili kao školski psiholog, u domu zdravlja ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, na klinici za mentalno zdravlje,kao privatni terapeut, na klinici za odvikavanje od bolesti zavisnosti, u marketinškoj agenciji, u agenciji za odnose sa javnošću (PR agencija), u nevladinoj organizaciji (NGO/NVO), u «hed hanting» agenciji - agencija preko koje se ljudi zapošljavaju i preko koje firme nalaze radnike, u bankama, velikim kompanijama, hodldinzima, manjim fimama kao stručnjaci za ljudske resurse – oni koji se brinu o zaposlenima, biraju nove zaposlene...ili u odeljenju za marketing, ili za istraživanje tržišta, u vrtićima, u raznim novinama – dnevnim, nedeljnim, mesečnim, specijalizovanjim za decu, mlade, politiku, biznis, zdravstvo, na televiziji, u raznim državnim institucijama kao što su različita ministarstva, skupština države, skupština grada, skupština opštine, centri za socijalni rad, sirotišt, u međunarodnim organizacijama različitog tipa – kao što su UN, UNICEF, fondacijama, organizacijama za žrtve nasilja (sigurne kuće) i sl. i još na mnogim drugim mestima...

Želim vam svu sreću!