Pitanje savetnici

Procedura upisa kao državljanka Republike Hrvatske

Poštovana, ja sam državljanka RH i iduće godine upisujem fakultet. Zanimaju me pojedini fakulteti u Beogradu i trebalo bi mi još par informacija o cijeloj proceduri upisa. Kvalificiram li se ja za studij na budžetu? Moram li polagati prijemni ispit srpskog jezika? Postoji li neki dan otvorenih vrata kad se mogu i posjetiti određeni fakulteti? Itd. Hvala unaprijed!

170
pre 7 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju!

Prema članu 97 Zakona o visokom obrazovanju, strani državljanin se može upisati na studijske programe pod istim uslovima kao i domaći državljanin u pogledu prethodnog obrazovanja. Što se tiče procedure upisa i dana otvorenih vrata, bilo bi dobro da kontaktiraš studentsku službu fakulteta koji želiš da upišeš, zato što to zavisi od fakulteta do fakulteta. 

Što  se tiče polaganja ispita iz srpskog jezika i mogućnosti da budeš na budžetu, prema informacijama koje sam našla, ti ne moraš da polažeš taj ispit i moguće je da budeš na budžetu kao strani državljanin. Međutim, najbolje je da i to proveriš sa studetskom službom, jer će ti oni dati najtačnije informacije.

Želim ti svu sreću!