Pitanje savetnici

Diferencijalni ispiti i prekvalifikacija

Zdravo. Ineresuje da li mogu da upišem master na dva fakulteta? I zanima me prekvalifikacija i kako funkcionišu diferencijalni ispiti? Kad i kako se oni polažu? Kad da počnemo sa učenjem i prijavljivanjem tih ispita i koliko će nam vremena trebati da sve obavimo? Šta da očekujem? Pozdrav.

699
pre 8 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju!

Postoji mogućnost da upišeš dva master programa u isto vreme, s tim što to sa sobom nosi određene izazove: pre svega, ukoliko se odlučiš za to, nećeš moći da budeš na budžetu na oba fakulteta, iako imaš dovoljno bodova, zato što je prema Zakonu o visokom obrazovanju određeno da se student na jednom nivou studiranja može finansirati iz budžeta samo jednaput, zatim otežana mogućnost da dolaziš na predavanja na oba fakulteta (moguće je vremensko preklapanje predavanja), veći broj ispita, više vremena koje je potrebno za učenje, više obaveza...

Što se tiče uslova prekvalifikacije i mogućnosti polaganja diferencijalnih ispita, to zavisi isključivo od fakulteta na kome želiš da upišeš master. Zato bi bilo dobro da se obratiš studentskoj službi fakulteta, zato što će ti oni dati najtačnije informacije.

Želim ti svu sreću!