Pitanje savetnici

Kako do oficirskog čina?

Poštovna, Student sam 3. godine Visoke zdravstvene škole(opšti smer).Prvobitno sam želeo da upišem medicinu ali nisam bio u mogućnosti da se spremim za prijemni(problem je finansijske prirode).U međuvremenu sam se zaposlio u zdravstvu i samim tim spojio edukaciju sa praksom,što me je dodatno odvojilo od većine studenata(u smislu razumevanja zdravstvenog poziva).Iako nisam neki student(ocena ispod 8.5) vrlo brzo uspevam da razumem ono o čemu se predaje,ali i pored svega toga družeći se sa vojnim licima i zaposlenima u vojnom zdravstvu shvatio sam da želim da budem vojno lice(po mogućustvu oficir u sanitetu VRS-a).Uz to moram dodati da se u mojoj porodici oduvek poštovala vojnička unforma.Odsrastajući na planini u disciplinovanoj porodici nikada mi taj poziv nije bio stran,ali isto tako nikada nisam ni imao neku podršku da se osmelim na jedan takav korak.Sada kada sam shvatio čime želim da se bavim,počeo sam da se interesujem za to,kako bih ja mogao da spojim zdravstveni sa vojničkim pozivom.Tragajući po internetu naišao sam na podatak da osobe sa završenim studijama se šalju na tzv. KSRO(obuku za rezerviste) nakon čega se mogu aktivirati.Daljim informisanjem sam saznao da oni koji su završili osnovne strukovne studije ne mogu da se aktiviraju dok ne dodaju specijalizaciju ili master tj. da sa 180 ESP bodova dođu do 240 ESP ili više.Ono što mene nakon sve ove priče zanima,da li da završim master na višoj školi(koji i dalje nije akreditovan) i pokušam aktivaciju ili da pokušam da upišem neki drugi fakultet,pa da se onda aktiviram.Razmišljao sam o psihologiji ili teologiji jer mi sve to manje više leži..I još jedno pitanje,da li je moguće da mi se priznaju predmeti sa više škole kada bih npr. hteo da upišem psihologiju(na bilo kom fakultetu),jer znam da su ranije sa više škole upisivali 2. godinu psihologije i tako je završavali.Izvinjavam se na ovom kilometarskom monologu,ali morao sam da malo detaljnije objasnim situaciju kako biste me razumeli..Hvala na odgovoru,srdačan pozdrav.

228
pre 6 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekao odgovor. 

Pre svega, drago mi je što si odlučio da poslušaš svoje srce i kreneš da koračaš u pravcu svojih želja.

Prema infomacijama koje sam našla na sajtu Univerziteta odbrane Vojna akademija, moguće je da se upišeš na kurs za rezervne oficire i sa završenim osnovnim strukovnim studijama u odgovarajućoj struci koja je od značaja za Vojsku Srbije. 

Ostale korisne informacije možeš pronaći u Zakonu o vojsci Srbije

Što se tiče priznavanja predmeta sa Visoke škole, to zavisi isključivo od fakulteta koji želiš da upišeš. Bilo bi dobro da kontaktiraš studentsku službu tog fakulteta, kako bi saznao najtačnije informacije. 

Na kraju, ovde možeš pronaći studijski program Psihologija na Filozofskom fakultetu, dok ovde i ovde možeš pronaći studijske programe na Teološkom fakultetu.

Nadam se da su ti ove infomracije pomogle. Ukoliko imaš još nekih nedoumica slobodno mi piši.