Pitanje savetnici

Preispitivanje izbora fakulteta

Poštovani, Imao sam priliku da dobijem Vaš savjet oko izbora fakulteta i upisao sam jednu od tih opcija, molekularnu biologiju. To je oblast koja me posebno interesuje I jedina stvar koju sam uzivao da ucim tokom srednje skole. Ipak, brine me ne samo mogucnost zaposlenja kasnije vec I prihodi na tim pozicijama. Bojim se takodje da sa tom strukom necu moci da steknem neki status u drustvu I budem socijalno aktivan. Razmisljam da pokusam ove godine ali mozda sledece Ipak upisem neko pravo, politicke nauke ili nesto vezano za diplomatiju. Pored toga, zainteresovao sam se za modni dizajn ali nemam bas talenta za crtanje I ne znam da li bih mogao da se ostvarim u tome. Mozete li mi dati neki savjet? Unaprijed hvala :)

237
pre 6 meseci

Odgovor savetnice:

Drago mi je što si poslušao svoje srce i upisao ono što voliš, jer je posao mesto na kome provedemo veliki deo svog života i zato je važno da se tu osećamo zadovoljno i da radimo ono što nas ispunjava. 

Što se tiče plate i mogućnosti zaposlenja, to zavisi od mnogo faktora: od toga da li želiš da radiš u državnom ili privatnom sektoru, od toga za koju poziciju apliciraš, od tvojih stečenih znanja i veština, od dodatnih veština koje poseduješ, od umrežavanja sa drugim ljudima u toj oblasti, od prethodnog iskustva (sa praksi, volontiranja ili radno iskustvo)...

Kada je u pitanju društveni status, važno je da znaš da položaj u društvu svako percipira na drugačiji način - za nekoga je uspešan čovek onaj koji ima srećnu i zdravu porodicu, za nekoga osoba koja ima uspešnu karijeru, za nekoga je to osoba koja ima svoju kuću ili stan i ne plaća mesečnu kiriju, za nekoga je to osoba koja se hrani zdravo, vežba redovno i izgleda lepo... U svakom slučaju, društveni status je zapravo rezultet sopstvenih napora koje uložiš u nekoj oblasti u svom životu. Na primer, sigurna sam da postoji neka oblast za koju ni ti ni ja nismo znali da postoji, ali u toj oblasti postoji jedna kultna osoba za koju znaju svi koji se bave tim poslom. Dakle, nije važno čime se baviš i da li je to čime se baviš zanimljivo drugim ljudima – jer ne može sve biti svakome zanimljivo, već je važno da budeš najbolji što možeš u onome što radiš.

Ukoliko si shvatio da te ipak više zanimaju društvene nauke, korisne informacije o studijskim programima možeš pronaći na sledećim linkovima:

Pravni fakultet: https://ius.bg.ac.rs/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B5-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B5/

Fakultet političkih nauka: https://www.fpn.bg.ac.rs/studijski-programi-od-skolske-2022-23-godine

Modni dizajn: 1) https://www.fsu.edu.rs/dizajn-kostima/ 2) https://megatrend.edu.rs/sr/fakultet-za-umetnost-i-dizajn/fdu-modni-dizajn/ 3) https://www.metropolitan.ac.rs/fakultet-digitalnih-umetnosti-2/modni-dizajn/

Što se tiče talenta za crtanje, verujem da talenat nema posebnog značaja bez redovnog vežbanja i da se vrednim vežbanjem može postići isti rezultati kao i sa urođenim talentom. Ako to zaista želiš i ako budeš malo više vremena posvetio crtanju, verujem da možeš da upišeš modni dizajn i kasnije budeš uspešan u poslu. 

Dakle, zaključak je da naša karijera i uspeh u najvećoj meri zavise od napora koji uložimo da postignemo ono čemu težimo - što je dobra informacija, jer u svakom trenutku možemo da odlučimo da postanemo još bolji, zato što „su konci u našim rukama“.

Nadam se da sam ti pomogla. Želim ti svu sreću!