Pitanje savetnici

Roditelji vrše pritisak na mene da upišem ekonomiju ili prava

Roditelji vrše pritisak na mene da upišem ekonomski ili pravni fakultet, iako sam ja učenik filološkog odeljenja i idem na takmičenja iz raznih jezika, a i osvajao sam mesta na republičkim takmičenjima.... Realno, mogao bih da upišem bilo koji fakultet, pod uslovom da sada počnem sa pripremom, ali jezici su ono što volim. Prvi izbor mi je italijanski jezik u Bgu.

Da li od jezika ima koristi više nego od ekonomije ili prava (italijanski)?

1078
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Svesna da će se tvoji roditelji možda naljutiti zbog mog odgovora ipak želim da naglasim da ćeš fakultet studirati - ti i taj posao posle raditi - ti! To znači da odluku moraš samostalno da doneseš, to je najbolje za tebe, pa čak i da pogrešiš, bolje je da pogrešiš zato što si sebe poslušao nego da pogrešiš zato što si druge slušao.

To ne znači da mislim da je italijanski pravi izbor za tebe. To ne mogu da znam zaista. Ali znam da kao što već rekoh moraš sam da budeš odgovoran za svoje odluke i postupke. Treba da slušaš i čuješ savete bliskih i dragih ljudi, posebno roditelja. Ali ne samo kao savet o izboru nego savet sa argumentima. Zašto oni smatraju da je to bolja opcija za tebe? kada saznaš, a možda i znaš....onda razmisli o tim razlozima, razmisli o tim opcijama malo dalje od nekoliko meseci. Preispitaj se da li te te nauke zanimaju, pogledaj malo te studijske programe na netu, šta su mogućnosti, razmisli o poslovnim opcijama koje ti stoje posle ta 2 faxa o kojima tvoji govore.

Isto to uradi i za svoju želju, italijanski. Super je što si talentovan za jezike, pobeđuješ na takmičenjima, voliš to. Međutim, odluka o fakultetu je sa dosta dalekosežnim posledicama. To znači da od izbora fakulteta zavisi minimum tvoje 4 naredne godine, i posle dosta utiče na tvoj profesionalni život. Zato o tome svemu je korisno razmišljati.

Što više informacija prikupiš bićeš sigurniji u svoju odluku. Ako to i dalje bude italijanski, super - imaćeš argument više da daš svojim roditeljima. Ali njihov savet pokušaj da shvatiš kao konstruktivni predlog, bez obzira na koji način ti oni to saopštavaju. Zato što u suštini oni to rade iz najbolje namere i zato što misle da znaju šta je najbolje za tebe. A ti treba da odlučiš da li se slažeš sa tim ili ne, da li je to zaista najbolje za tebe. Pri tom bi trebalo emocije, koliko god možeš, da ostaviš po strani i razmišljaš što racionalnije o svemu tome. Ne mislim emocije vezane za profesiju, to ne - te emocije su neophodne i korisne. Nego emocije između tebe i roditelja i sve one koje iskrsavaju u ovako bitnim momentima kao što je ovaj za tebe.

Pitao si me još jedno: da li od jezika ima više koristi nego od ekonomije i prava. To je teško odgovoriti. Ekonomija i pravo nude veću širinu zapošljivosti, veći opseg zanimanja, ali to ne znači uvek i brže zapopšljavanje a posebno ne znači za nekog konkretno da će biti zadovoljan poslom. Zato je jako bitno da razmisliš ne samo šta bi voleo da studiraš nego i kakav bi sutra posao voleo da radiš i onda razmisliš koji fakultet te vodi ka takvom poslu. Među mojim starim pitanjima i odgovorima naći ćeš sigurno obrađene teme šta od poslova nude jezici, pravo, ekonomija. A možeš dosta i sam da se raspitaš.

Osim toga na Minglu u rubrici zanimanje meseca opisano je jedno od zanimanja sa jezičkim fakultetom pa pogledaj: http://www.mingl.org/karijera/zanimanje_meseca.php/2009/01/08/prevodilac-2.html, kao i iskustvo učenika koji je bio u poseti prevodiocu: http://www.mingl.org/karijera/job_shadowing.php/2009/08/24/prevodilac-za-eu-integracije.html. Možda će ti pomoći nešto novo što imamo na sajtu a to je http://www.karijera.mingl.org/ tu imaš bazu zanimanja i bazu fakulteta sa korisnim opisima. 21 Apr 2010