Pitanje savetnici

Razočarana vrlodobrim uspehom u gimnaziji

Učenica sam prvog razreda gimnazije. Ovu godinu završiću kao vrlodobra, što je za mene veliki neuspeh, s obzirom na to da sam osnovnu školu završila kao vukovac.

Imam dilemu oko toga da li da u drugoj godini promenim školu, jer se na početku nisam pokazala u najboljem svetlu. Sada mi je jako teško da se povratim, gotovo nemoguće i mislim da bih sa tim iskustvom mnogo bolje prošla u drugoj školi, tačnije u turističkoj. Ne zato što me ta oblast preterano zanima, već zato što mislim da je u neku ruku lakša a to mi je potrebno za fakultet tj.bodovi iz škole, s obzirom na to da je moja životna želja da se bavim psihologijom, koju je jako teško upisati. Plašim se da sam već sada izgubila šansu za upis ovim vrlodobrim uspehom i zato želim da mi sledeće tri godine prođu sa najboljim mogućim. Mislim da se u sadašnjoj školi to neće desiti. Imam nedoumicu jer mislim da mi gimnazija daje bolje predznanje za psihologiju.

1171
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Prelazak iz osnovne škole u srednju nikada nije lak, posebno ne u gimnaziju. Međutim, smatram da vrlodobar uspeh nije tako loš kao što ga ti prikazuješ. Evo ja sam psiholog, išla sam u gimnaziju i čak 2 godine sam bila vrlodobra, a upisala sam fakultet bez ikakve veze čak sam se sama i spremala. Ovo ti pričam da bi shvatila da tvoja situacija nije toliko strašna. Sigurno nije lako kada prvi put ne ispuniš svoja očekivanja i svoje standarde. Ali nemoj sebe toliko da kažnjavaš i prebaciš u drugu školu koja neće razvijati tvoje sposobnosti i kapacitete na taj način na koji će gimnazija. Posebno ako želiš da upišeš fax o kojem govoriš.

Ovo je tvoje prvo malo razočaranje, ali zaista nije toliko strašno. Znaš da mnogi profesori kažu da su im vrlodobri đaci najmiliji, zato što su to deca koja u glavnom ne bubaju već razmišljaju svojom glavom. Mislim da je bolje da na ovu situaciju gledaš kao na jedno iskustvo koje će te osnažiti i dalje te uputiti ka tvom sledećem cilju. Mislim da mnogo bolje da se sada tokom leta malo odmoriš, popričaš sa sobom i svojima i nađeš unutrašnju snagu da sledeće godine budeš bolja i dokažeš i sebi i nastavnicima da možeš još bolje od ovoga. Nego da na neki način popustiš pred prvom preprekom i ideš linijom manjeg otpora.

Ok, možda ćeš u turističkoj biti bolji đak i imati taj uspeh koji ti lakše omogućava upis psihologije.... Ali turistička je dosta slabija škola, uči se mnogo više stručnih predmeta nego predmeta opšte kulture, koji su ti za fax neophodni. U ostalom do prijemnog ispita je ostalo još jako puno vremena i može ti se desiti da se predomisliš i poželiš da upišeš nešto što iz turističke nećeš moći, zato što nećeš imati pred znanja. Čak i da to ostane psihologija i da je upišeš - to je ozbiljan i težak fax i treba ti pred znanje iz škole da bi ga uspešno učila. A to će ti gimnazija mnogo više omogućiti nego turistička.

Mislim da trebaš da nađeš snagu i motiv u sebi i da pokušaš sledeće godine, zahvaljujući iskustvu koje imaš iz ove prve, da popraviš svoj prosek i nastaviš tim putem. Mislim da je to bolje i za tvoje obrazovanje i za tebe kao ličnost i osobu. Zašto da odustaneš na prvoj prepreci i olakšaš sebi, kaži sebi da možeš i hoćeš bolje i tako i uradi. U ostalom, nećeš završiti prvi razred sa dvojkom, nego sa četvorkom- to je dobra ocena. 24 Apr 2010