Pitanje savetnici

Samo da upadnem na budžet

Imam veliku dilemu oko upisa fakulteta i jako se nerviram što se ovoliko dvoumim jer nikada nisam bila ovako nesigurna u vezi sa nečim. Uvek znam šta želim i uvek sam sigurna u svoj izbor. Međutim, ovo sa fakultetom me je iskreno ubilo u pojam.

Od početka srednje škole sam bila sigurna da ću upisati ekonomiju, a pre toga, u osnovnoj mi je želja bila da upišem jezike jer engleski dobro znam. Ali sam od te ideje odustala zato što su se otvorile brojne privatne škole i akademije tako da to mogu upisati i pored fakulteta.

E sad, da se vratim na priču, htela sam Ekonomski fakultet i krenula sam od septembra da se pripremam, ali nešto mi se desilo. Odjednom sam se uplašila da neću uspeti da upadnem na budžet i da veće šanse imam na Višoj poslovnoj. Glupo, zar ne? I tako sam dva meseca bila ubeđena da ću to da upišem.

Onda sam polovinom januara imala ozbiljan razgovor sa mamom i shvatila sam da ja mogu više i da nema potrebe da upisujem nešto što mi kasnije u budućnosti niko neće ceniti (mislim na diplomu više poslovne), tako da sam se odlučila za FON. I krenula sam na pripreme iz matematike (ali ja sam dibidus loša sa matematikom), međutim, odmah sam odustala od te ideje jer mi matematika nikako nije išla i nisam želela da moji daju ogromne pare na te pripreme kada ni sama nisam bila sigurna u to. Tako da sam odustala i od FON-a jer se tamo za prijemni polaže samo matematika i test opšte informisanosti, tako da nisam imala šansu za to.

Onda sam napokon rešila spremaću se za Ekonomski i kraj. Ali počinjem da se plašim šta ako ne upadnem na budžet? Odakle mojima 100 000 za jednu godinu studija? Nemam srca da im tražim tolike pare a nisam ni sigurna da bi mogli te pare da mi obezbede za školovanje. Tako da ostaje mi samo da odradim najbolje što mogu prijemni.

Međutim, polagaću osnove ekonomije, ali se dvoumim za izborni predmet da li da uzmem istoriju (imala bih sa kim da se konsultujem jer većina iz odeljenja uzima to za prijemni) ili sociologiju (koja mora da se uči od prve do poslednje strane i savetuju mi da je ne uzimam jer niko nema dovoljno bodova na kraju). Ja iskreno bih uzela istoriju, ali ako ne prođem na budžet, onda sa osnovama eko i istorijom ne mogu ni na jednoj višoj i ni na jednom faxu da konkurisem.. što znaci da neću ništa upisati ako ne upadnem na budžet na ekomomskom. A sa osnovama eko i sociologijom mogu da konkurišem na višoj poslovnoj i na agroekonomiji (poljoprivredni fax).

Ne znam šta da odradim? Iskreno, ja ne bih upisivala ni višu a ni poljoprivredni već nešto konkretno tipa ekonomski ili FON, ali znam da nisam u mogućnosti da se finansiram ako ne upadnem na budžet pa sam zbog toga pod OGROMNIM pritiskom. Ipak je moja budućnost u pitanju.. Ili ako ne upišem ekomomski, šta vi mislite da je bolje da upišem višu poslovnu (nekako me više predmeti ineteresuju jer učim to već četiri godine) ali mi je problem što svi omalovažavaju studente te škole ili agroekonomije (nekako mi je bolje zato što je ipak državni fakultet ali ne interesuje me poljopriveda)?

Razmišljala sam da upišem onda nešto od ta dva (pod uslovom da ne upadnem na budžet na ekomomskom) pa da se posle prebacim na FON ili na ekonomski i da polažem razliku ispita? Da li se to isplati?

1125
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Vidim da si pod velikim stresom i uzbuđenjem zbog svega što je pred tobom. Potpuno normalno s obzirom na to da praviš prvi veliki korak u svom životu. Međutim, potrudi se da o celoj stvari razmišljaš što je racionalnije moguće i da svoju energiju čuvaš za postizanje onga štoti je cilj. Prevelikom sekiracijom i razmišljanjem trošiš dragocenu energiju, a ona ti se na vraća.

Prvo neophodno je da sa sobom definitivno odlučiš šta ćeš i gde ćeš. Koliko ja vidim iz moje tačke, ekonomija je jedini pravi izbor sa kojim se ti slažeš. Naravno i FON, ali te brine prijemni. Ne želim da te plašim, ali trebalo bi da budeš svesna da i kasnije tokom faxa ne ekonomiji imaš matematičke predmete. Jako je bitno upisati fakultet, ali to nije jedino bitno. Posle toga taj fax studiraš minimum 4 godine, a onda i karijera treba da ti bude u okviru tog zanimanja za koje si se školovala. Dakle, ova odluka ima i te elemente.

Sve to ne treba da te plaši. Kroz to prolazi veliki broj ljudi i velika većina se na kraju snađe i odluči i smisli šta je i kako za njih dobro. Međutim, treba tome dobro da se posvetiš. Od svega navedenog,ekonomija je tvoj najbliži izbor. Ja mislim da onda više snage treba da usmeriš na to da položiš to i upišeš se na budžet. Da ne trošiš previše energije sa strane, da se ne uzbuđuješ nepotrebno i ne razmišljaš mnogo o drugim stvarima, nego sediš i učiš koliko god imaš snage. To je najbolji put!

Da bi se osećala sigurnije u celoj priči oko alternative, na tvom mestu ja bih izabrala sociologiju (u ostalom to je samo 1 knjiga) pa čak iako treba od korice do korice da je nabubaš- toliko te bubanja posle čeka na faxu da će ti ovo biti vežba :) To je 1 knjiga i mislim da možeš da je naučiš do prijemnog.

Ako nekim čudom ne uspeš da se upišeš na budžet, onda imaš 2 opcije pred sobom: jedna je da konkurišeš na nekim od ovih mesta koje si spominjala - viša i drugi fakulteti a druga je da pauziraš. Znam da ovo što sada pišem nije mnogo popularno, posebno ako čitaš ovo pismo sa roditeljima. Ali ja iskreno smatram da je nekada bolje pauzirati nego trošiti vreme i energiju na pogrešnom mestu, tj. pogrešnom fakultetu. Ne bih volela previše da ti pričam o pauziranju zato što se nadam da ćeš sesti i naučiti to kako treba. Ali u slučaju neuspeha, pauza ne znači samo da sediš i blejiš kod kuće i ništa ne radiš. U tom slučaju to je veoma pogrešno i ne donosi ti ništa. Ali ako tih 9 meseci osmisliš i organizuješ se tako da spremiš prijemni za fax koji želiš, da možda negde volontiraš, stažiraš ili radiš na nekom mestu koje ti se sviđa i gde sebe možda vidiš; ako učiš jezik ili nešto drugo za to vreme... onda tih godinu dana nije bačeno - već naprotiv, na fax dolaziš zrelija i spremnija za učenje.

Ali da se vratimo na suštinu. Sedi i uči - koliko god ima snage u tebi i nadaj se najboljem. O alternativama koje zapravo i nisu alternative, zato što ih ne želiš i ne ispunjavaju te, ja ne bih trošila reči i tvoju energiju. Fokusiraj se na to da uspeš! Ali da odgovorim na sva tvoja pitanja - Upis nekog drugog faxa pa prebacivanje može da bude neka opcija. Ali o tome moraš dobro da se raspitaš kako to funkcioniše i kakva je procedura, jer možeš dosta vremena da izgubiš tako i dosta energije da provedeš na nekom faxu mnogo više vremena nego što si želela i planirala. 25 Apr 2010