Pitanje savetnici

Ja bih srednju umetničku a roditelji ekonomsku

Ja bih da upišem umetničku srednju, a moji roditelji insistiraju na ekonomskoj jer se plaše da neće moći finansijski da isprate moje školovanje. Šta da radim?

746
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Zaista mi je teško u ovoj situaciji da dajem savete i komentariš. To je vaše unutrašnje porodično pitanje i teško je intervenisati na bilo koji način. Ako je umetnička škola tvoja zaista velika želja, ako misliš da si spremna da puno radiš i opravdaš ulaganja i da se nećeš vremenom predomisliti, pokušaj sa roditeljima da razgovaraš i da nađete neko zajedničko rešenje. Oni verovatno imaju neke ekonomske mogućnosti i preko njih se ne mogu rastezati, ali sa druge strane, ako ti to toliko želiš, možeš se odreći nekih drugih stvari u korist svoje želje.

Možeš im obećati da ćeš, naravno ako si na to spremna, manje trošiti novca na druge stvari, kao što je džeparac i tome slično. Takođe, možete da se dogovorite da leti možeš da radiš neke sezonske poslove, po mesec dana recimo, i tako sakupiš neku sumu novca. A kada završiš školu i kreneš na akademiju onda možeš isto neki povremeni posao da nađeš koji će donekle popunjavati budžet i olakšati tvojim roditeljima troškove. Teško mi je nešto konkretnije da govorim, posebno zato što ne znam kakva je ekonomska situacija tvojih roditelja a ni kolika su novčana odvajanja neophodna za tvoj izbor.

Ako je to nešto što zaista želiš i za šta smatraš da je korisno da tvoji ulože novac, pokušaj najozbiljnije da razgovaraš sa njima, da im predočiš koliko je to za tebe važno i da shvataš da oni ulažu napor za ostvarenje tvojih ambicija, ali da ćeši ti sa druge strane biti spremna da opravdaš to i uložiš ono što ti možeš. 26 Apr 2010