Pitanje savetnici

Fali mi timski duh

Treniram sport u kome sve zavisi od mene (taekwondo) i vrlo mi je teško da igram timske sportove a treba da upišem dif... jednostavno nisam timski igrač, kako to da promenim?

555
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Ako zaista imaš želju to kod sebe da promeniš i da upišeš DIF, gde ćeš morati timski da igrač, za početak ja ti savetujem da ne razmišljaš o toj svojoj osobini na način koji ispoljavaš u ovom pismu. To je moja osobina - i tačka. Super je što si na vreme prepoznao da si "individulalac"- tako da kažem - i u skladu sa tim izabrao sport koji ti leži. Međutim, u životu posebno od ovog momenta gde se sad ti nalaziš pa na dalje veoma često je neophodno da budeš timski igrač.

Jasno je da su neki ljudi više a neki manje za to predodređeni, ali na tome definitivno može da se radi, to nije tehnika ili fizičke predispozicije, to je nešto što možeš ceo život da učiš i razvijaš. A najbolji put je kroz sport. Shvati to kao izazov. Kao kada u tekvondu moraš nešto novo da usvojiš, poboljšaš ili pređeš neki sledeći stepenik. Tako i ovo prihvati ali kao sveobuhvatno lično usavršavanje. Bez obzira što je tvoj sport individualni, čak ćeš i tu osetiti poboljšanje kada budeš razvio i još jedan aspekt svoje ličnosti. Tekvondom se nećeš kao takmičar baviti ceo život, jednog momenta ćeš početi nešto drugo da radiš i tada će tvoj timski duh i rad biti dobrodošao.

Dakle, kada kreneš na DIF i susretneš se sa tim izazovima timskih sportova, pokušaj da nemaš predrasude prema tome nego to da shvatiš kao nešto iz čega ćeš naučiti. U ostalom, u svim timskim sportovima postoje pojedinačne uloge i pojedinačna odgovornost, pored one timske. Sportista si inače, tako da to neće biti toliko teško za tebe sigurna sam! Samo prihvati to kao neki novi izazov! 27 Apr 2010