Pitanje savetnici

Zapošljivost sa logopedijom

E ovako, ne znam ni kako da počnem :) ja sam se odlučila koji fakultet želim da upišem... Fasper u Bg, smer je logopedija, čula sam da je fakultet prilično težak, ali to me ne brine, stvarno me interesuje i želim time da se bavim, samo me jako brine to što se dosta priča o tome da se ko završi taj fakultet teško zaposli, da li znate možda jel' to istina? Živim u Vojvodini i koliko vidim ima dosta dece sa govornom manom pa mi nije jasno kako onda nema radnih mesta kad su potrebna i da li bi onda privatno moglo da se uspe u tom poslu?

1166
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da je super što znaš koji fakultet želiš da upišeš i što si sigurna u svoju odluku, a posebno što si informisana i znaš tačno za koje bi se zanimanje školovala.

Istina je da ima ljudi, priličan broj, koji završe defektologiju i ne rade u struci. Ne znam kakva je tačno situacija po smerovima, mislim da je najgora situacija sa smerom "prevencija". Tome je verovatno uzrok što se na fax upisuje veći broj studenata nego što je potreba za tim zanimanjima. Međutim, kao i sa mnogim drugim fakultetima kod nas i mnogim drugim zanimanjima, oni najuspešniji i uspešniji među studentima uvek nađu posao. Kao i oni koji su svesni šta ih čeka pa se već tokom studija raspituju, uključuju u razne grupe, aktivnosti koje im pomažu da budu na izvoru informacija, da učestvuju na projektima i tako profilišu svoja profesionalna interesovanja a i približe se kasnije poslu.

Šta god da upišeš postoji šansa da čekaš na posao. Iskustva su razna. Ali ako je to nešto što ti veoma želiš i misliš da ćeš biti uspešna i zadovoljna kao stručnjak te vrste, ja mislim da bi trebalo da pokušaš. Kao što rekoh dobro je da si od početka svesna nekih mana svog fakulteta i onda tokom 4 godine studija pokušaš da budeš što aktivnija i tako pomogneš sebi i poguraš svoju karijeru. Privatna praksa je odlična ideja.

Ono što ja još mogu da ti posavetujem jeste na kasnijim godinama studija da vidiš i upišeš neku terapijsku edukaciju. Logopedija je pomažuća profesija i znanje iz nekog odgovarajućeg psihoterapijskog rada bi ti pomoglo i u radu a i u karijeri. S obzirom na to da si iz Vojvodine, možeš tokom studija da pratiš i da budeš otvorena za situaciju tamo. Da gledaš da li ima nekih projekata ili aktivnosti u koje bi mogla volonterski ili na neki drugi način da se uključiš. 29 Apr 2010