Pitanje savetnici

Prijemni iz psihologije?

Da li ima izgleda da se prijemni ispit za upisivanje psihologije izmeni? Da li Vam deluje kao ispravno da se za ovaj ispit traži poznavanje opšte kulture u smislu vladanja gomilom raznoraznih informacija?

1176
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Draga Ana,

po mojim saznanjima mislim da nema izgleda da se menja prijemni za psihologiju. Razlog je vrlo jednostavan, recept koji uspeva ne menja se. Možda test opšte kulture, ili opšte informisanosti, deluje na prvi pogled kao vladanje gomilom informacija, ali je on upravo suprotno. On se razlikuje od bilo kog testa znanja koji može da se nauči i usvoji za par meseci, ili manje, i koji upravo jeste baratanje gomilom informacija koje mogu da izlape u bilo kom trenutku. Test opšte kulture je nešto drugo. On govori o kontinuitetu znanja i informisanosti osobe, koje ne može da se nauči i usvoji za kratko vreme. Osim toga on ima još jedan poseban psihometrijski kvalitet, a to je da je u dobroj korelaciji sa testovima inteligencije. Što ukratko znači da na relativno pouzdan način može da kaže nešto i o inteligenciji onoga ko ga rešava.

Osim svega ovoga navedenog, ovaj način testiranja đaka za psihologiju se koristi već godinama i veoma uspešno odvaja potencijalne kandidate. Pre svega zato što se na psihologiju prijavljuje ogroman broj kandidata, nekada i po 5, 6 na jedno mesto. Za to je neophodna ozbiljna selekcija, kako ne bi upisali psihologiju samo oni koji imaju 5,00 prosek u školi, jer na žalost u našem obrazovnom sistemu to nije uvek merilo znanja i kvaliteta. Nadam se da ti je sada jasnije zašto se koristi test opšte informisanosti. Još nešto, đaci kji su utoku sa opšim dešavanjima u zemlji i svetu i koji su kroz školu i život do sada prošli relativno svesni, nemaju razloga da se plaše ovog testa, jer on zaista nije bauk.

Srećno,

Milena.