Pitanje savetnici

Ima li neke perspektive baviti se arheologijom?

Ima li neke perspektive baviti se arheologijom?

679
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Ovo je baš teško pitanje:) Neke prespektive ima sigurno. Pitanje je koje i kakve! Ja mislim da najboljih jedno-dvoje sa generacije uspeju da nađu neki posao u struci ili u veoma širokom pojmu struke.

Muzeja, nalazišta, lokaliteta i generalno posla za arheologe kod nas je malo. Mnogi naši arheolozi odlaze na strane lokalitete, pod uslovom da govore jezike tih podneblja (posebno ako je Evropa u pitanju, pošto tamo nekada engleski nije dovoljan).

Međutim, tu se postavlja pitanje finansiranja i perspektive takvog posla. Za to se, ja mislim, dobijaju samo dnevnice, a nekada samo smeštaj i hrana, a sa druge strane čak i da se plaća - pitanje je koliko dugo možeš tako da radiš, kako to i nije pravi posao. U široj oblasti kulture verovatno da ima posla za arheologe i oni nalaze za sebe neku poslovnu nišu gde koriste svoja znanja, ali čak i za to im je neophodno veliko znanje, pre svega jezika, istorije, umetnosti i kulturne delatnosti. Mnogih stvari koje se ne uče na fakultetu. Oni koji imaju takvo znanje i u stanju su da ga neguju i stvaraju - nalaze sebi poslove. Ali opet, mislim da malo njih radi posao arheologa. To je danas zaisa elitni fakultet, u smislu da može da ga studira onaj ko to sebi može da "priušti. 24 May 2010