Pitanje savetnici

Upis na pravni fakultet

Zdravo! Upisala sam Visoku medicinsku skolu i sada ne bih zelela time da se bavim, odlucila sam da pauziram godinu pa da onda upisem Pravni fakultet. Interesuje me ta procedura oko ispisa i da li je moguce da na drugom fakultetu budem na budžetu? Da napomenem da nisam ni krenula na predavanja. Hvala!

247
pre 7 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju! 

Drago mi je što si na samom početku studiranja shvatila šta ne želiš i u kom pravcu želiš da ideš.  

Nažalost, prema članu 103 Zakona o visokom obrazovanju, student može biti finansiran iz budžeta samo jedanput na istom stepenu studija. S obzirom na to, kada bi upisala Pravni fakultet, prve godine ne bi mogla da budeš na budžetu. Međutim, ukoliko bi u prvoj godini ostvarila 48ESPB bodova, mogla bi u drugoj godini da budeš na budžetu. Takođe, ako u drugoj i trećoj godini ostvariš te bodove, možeš biti na budžetu i u trećoj i četvrtoj godini. 

Što se tiče procedure upisa, u ovogodišnjem Konkursu za upis u prvu godinu studija možeš pronaći sve informacije koje ti mogu poslužiti kao okvir za razmišljanje i planiranje vremena. Ukoliko ti nešto nije jasno, možeš da kontaktiraš studentsku službu fakulteta, čiji broj telefona možeš pronaći na njihovom sajtu. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!