Pitanje savetnici

Master iz psihologije nakon logopedije

Pozdrav, uskoro završavam osnovne studije specijalne edukacije i rehabilitacije ( modul logopedija) na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Mnogo me interesuje psihologija i zanima me da li postoji opcija da upišem master iz psihologije ( klinička psihologija, neuropsihologija) negde u Srbiji ili u inostranstvu i koje su najbolje opcije za inostranstvo? Da li nakon završenog mastera iz oblasti psihologije mogu da radim primarno kao psiholog?

247
pre 8 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor. 

Pre svega, bilo bi dobro da se na fakultetu na kome želiš da upišeš master studije raspitaš da li je moguće da upišeš master program bez polaganja diferencijalnih ispita. Obično studenti koji nisu završili psihologiju treba prvo da polažu diferencijalne ispite kako bi stekli uslov za polaganje prijemnog ispita za master studije. Više informacija o upisu na master studije Psihologije množeš pronaći ovde i ovde.

Što se tiče zaposlenja, to zavisi od toga za koje radno mesto želiš da apiciraš: kada je u pitanju rad stručnih saradika – psihologa ili zaposlenih u socijalnoj zaštiti – postoje određeni propisi. Više indormacija možeš pronaći na sledećim linkovima:

Stručni saradnbik – psiholog: https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_specijalizacijama_i_uzim_specijalizacijama_zdravstvenih_radnika_i_zdravstvenih_saradnika.html i http://demo.paragraf.rs/demo/combined/Old/t/t2021_08/PG_006_2021_104.htm

Socijalna zaštita: https://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/Nacrt-kataloga-radnih-mesta-u-socijalnoj-zastiti-27102015.pdf

Kada je u pitanju zaposlenje u HR-u, NVO sektoru, u humanitarnim organizacijama - ne bi trebalo da bude nikakvih poteškoća. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!