Pitanje savetnici

Medicinska sestra instrumentarka

Postovani, nadam se da ce ovo pitanje stici do vas sto pre i nadam se vasem odgovoru. Dakle ovako, 3. sam godina ekonomske skole i sad tek shvatam da ovo nije zanimanje za mene, vec da sam trebala gimnaziju ili medicinsku, kako bih lakse mogla nastaviti na medicinskom fakultetu. Zanima me koje su moje sanse za upasti na medicinski fakultet u Novom Sadu, i da li bih uz pripremanje i ucenje za prijemni ispit, mogla taj isti ispit poloziti iz ekonomske skole. Takodje me zanima smer na faxu zdravstvena nega. Sto znaci da bih posle njega postala medicinska sestra. Grana koja mi se najvise dopada jeste medicinska sestra instrumentarka i da li za poziciju na taj posao bih morala zavrsavati dodatne studije pored fakulteta ili bih sama mogla birati koju granu medicinskih sestara bih se zaposlila za… Nadam se da cete procitati i pomoci mi oko ovoga. Srdacan pozdrav

265
pre 4 meseca

Odgovor savetnice:

Nažalost, u prvu godinu osnovnih akademskih studija zdravstvene nege može da se upiše lice koje ima završenu gimnaziju ili školu medicinskog usmerenja u četvorogodišnjem trajanju. Dakle, nakon završene srednje Ekonomske škole, trebalo bi se prvo prekvalifikuješ, kako bi mogla da upišeš Medicinski fakultet.

Međutim, dobra vest je to što smer Strukovno medicinsko – laboratorijski tehnolog možeš da upišeš nakon bilo koje završene srednje škole u četvorogodišnjem trajanju! Pored ovog, nakon završene bilo koje srednje četvorogodišnje škole, možeš da upišeš još neke smerove na Visokoj medicinskoj školi. U prošlogodišnjem konkursu za upis možeš da pogledaš koji su to smerovi, a ovde možeš da pronađeš njihove nastavne planove.

Na kraju, postoji mogućnost dokvalifikacije za medicinsku sestru instrumentarku. Više informacija možeš pronaći ovde.

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!