Pitanje savetnici

Koji fakultet mogu upisati sa zavrsenom srednjom medicinskom skolom?

Dobar dan, Trenutno sam osmi razred osnovne skole i u nedoumici sam koju srednju skolu da upisem. Dvoumim se izmedju gimnazije (opsti smer) i srednje medicinske skole (opsti smer). Zanima me da li cu sa zavrsenom srednjom medicinskom skolom moci da upisem pravni fakultet ako se mozda odlucim za taj fakultet jer jos nisam odlucila izmedju medicine i prava a zelela bih da ako se odlucim za medicinu odem u medicinsku skolu, pa ce mi ipak biti malo lakse ako upisem medicinski fakultet nego da sa zavrsenom gimnazijom odem na medicinski fakultet. Samo me zanima da li sa zavrsenom medicinskom skolom mogu upisati pravni fakultet?

298
pre 4 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju!

Drago mi je što na vreme razmišljaš o budućim važnim odlukama!

Prema ovogodišnjem konkursu za upis na Pravni fakultet, u prvu godinu osnovnih akademskih studija može se upisati kandidat koji je završio srednju školu u četvorogodišnjem trajanju i ostvario odgovarajući broj bodova na prijemnom ispitu. Dakle, nije važno koju si srednju školu završila, već samo da ona traje četiri godine. Više informacija o studijama na Pravnom fakultetu može pronaći ovde, dok nastavni plan možeš pogledati ovde.

Što se tiče Medicinskog fakulteta, više informacije o studijama i nastavnom programu možeš pronaći ovde.

Bilo bi dobro da našem sajtu odradiš testove osobina, veština i interesovanja koji ti mogu pomoći da bolje spoznaš svoja interesovanja. 

Kada je u pitanju srednja škola, više informacija o predmetima koje ćeš imati u Gimnaziji možeš pronaći ovde, dok predmete koje ćeš imati u Medicinskoj školi možeš pronaći ovde.

Na kraju, važno je da znaš da je srednja škola dug vremenski period u kome mogu da ti se jave nova interesovanja, izblede stara ili još više da se učvrste već postojeća. Tokom srednje škole mi sazrevamo kao ličnosti i mnogo faktora utiče na naš životni put: predmeti koje imamo, profesori koji predaju i naš odnos sa njima, blisko društvo, vršnjaci... Dakle, bilo bi dobro da taj period iskoristiš pametno – da spojiš korisno i lepo, da uživaš, ali i da se vredno pripremaš za budućnost. 

Želim ti svu sreću!