Pitanje savetnici

Pravo

Dobar dan, imam više pitanja vezanih za pravo. Završavam Gimnaziju u Banja Luci i planirala sam upisati Pravni fakultet u Novom Sadu. Koji bi bili uslovi za upis jer sam pročitala da na novosadskom pravnom fakultdtu nema prijemnog ispita od ove godine? Zanima me kakva bi bila procedura prebacivanja nakon prve godine sa banjalučkog na novosadski fakultet. Takođe, ako bih imala mogućnost da idem na master negdje u inostranstvo npr. u Sloveniju, gdje bi moja diploma na kraju bila priznata? Srdačan pozdrav!

89
pre 3 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Drago mi je što si spoznala svoja interesovanja i što znaš čime bi volela da se baviš u budućnosti!

Prema informacijama koje sam našla, prijemni ispit za upis na Pravni fakultet će se održati i ove godine, s tim što će kandidati od sada moći da biraju koji će predmet polagati – Srpski jezik ili Istoriju. Više informacija o upisu možeš pronaći ovde, dok prošlogodišnji  konkurs za upis možeš pronaći ovde

Što se tiče same procedure prebacivanja i generalo mogućnosti da u drugoj godini nastaviš studije na drugom Univerzitetu, najbolje je da se obratiš studentskoj službi fakulteta na koji želiš da se prebaciš.

Na kraju, kada je u pitanju priznavanje diplome u inostranstvu, to zavisi isključivo od države u kojoj želiš da živiš i radiš. Prema informacijama koje sam ja našla, moguće je da nostrifikuješ diplomu u Sloveniji. Neke od informacija možeš da pronađeš ovde, ali sa dozom sumnje, jer su ove informacije iz 2018. godine. Bilo  bi dobro da se, za početak, o tome detaljnije raspitaš u njihovoj ambasadi, jer ti oni mogu dati detaljnije informacije ili te uputiti na pravu adresu. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!