Pitanje savetnici

studije neuropsihologije u Srbiji

Poštovana, Student sam psihologije i jos od osnovne jako me interesovala oblast neuropsihologije. Medjutim, ne mogu nista vise da nadjem o masteru iz te oblasti na nasem prostoru. Možete li, molim Vas, da mi kažete da li postoji master iz ove oblasti u Srbiji, ili generalno na prostoru Balkana? Unaprijed zahvalna <3

183
pre 3 meseca

Odgovor savetnice:

Neuropsihologija je jedan deo psihologije i kod nas ne postoji poseban smer na kojem bi mogla da studiraš isključivo to. Najbliža tome jeste klinička psihologija, koja je na nekim fakultetima samo na masteru, a na nekima možeš da odabereš taj smer već na osnovnim studijama. Da bi se bavila neuropsihologijom, bilo bi potrebno da završiš osnovne studije psihologije i da se sama usavršavaš i obrazuješ u tom smeru. To možeš tako što ćeš npr. tokom osnovnih studija, kada su izborni predmeti u pitanju, da biraš predmete iz ove oblasti. Oblast neuronauka je interdisciplinarna, što znači da se stručnjaci različitih profila bave izučavanjem nervnog sistema i nastoje da prošire naše znanje u ovoj oblasti. 

Možda na sajtu Društva psihologa Srbije možeš da saznaš više informacija o ovoj nauci i usavršavanju u toj oblasti. Pored toga, možeš da se raspitaš kod određenih profesora na svom fakultetu o mogućnostima daljeg usavršavanja.

Na kraju, uvek možeš da posetiš fakultetusku ili gradsku biblioteku i tamo potražiš literaturu iz koje možeš sakupiti dosta informacija. Ovde možeš pronaći knjigu koja te može upoznati sa razvojnom neuropsihologijom.

Još neke od izvora informacija možeš pronaći na sledećim linkovima:

Master program neurospihologije u inostranstu: https://www.healthcarestudies.rs/master/neuropsihologija

Lična iskustva studiranja kliničke neuropsihologije u inostranstvu: https://kakonamaster.com/2019/03/27/ma-studije-klinicke-neuropsihologije-iskustvo-iz-soluna/

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!