Pitanje savetnici

Fakultet za astronome

Idem u drugi razred gimnazije društveno-jezičkog smera i dosta razmišljam o četvrtoj godini-o upisu na fakultet, o maturi i jako mi je strašno kada pomislim koji fakultet bih upisala. Iskreno, u ovom trenutku mi se ne ide ni na jedan fakultet, nekako imam osećaj kao da ću 4 godine da protraćim. Ali kada pomislim o astronomiji, to, to mi daje volju i želju da upišem a takođe i nadu da život neću provesti učeći i radeći nešto što ne volim. Zbog toga Vam i pišem jer bih htela da znam više o tome koji fakultet i da li uopšte postoji fakultet koji pruža pohađanje ovog smera-smer za astronome.

128
pre 3 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju! 

Drago mi je što si tako ambciozna i što pratiš svoje želje!

Razumem tvoju brigu kada je u pitanju budućnost i bavljenje poslom koji ne voliš. Mi u životu dosta vremena provedemo na poslu i zato bi bilo dobro da posao bude mesto na kome se osećamo lepo i da radimo ono što volimo. Dobra stvar je to što ti imaš još dve godine srednje škole, gde ćeš se susretati sa novim predmetima, profesorima, verovatno upoznati neke nove ljude koji mogu da promene tvoja interesovana ili da još više učvrste ista. 

Što se tiče studiranja, to je jedno lepo iskustvo koje prožima učenje, pomalo druženja, upoznavanje novih ljudi, možda upoznavanje nekog većeg grada, između ostalog i upoznavanje samog sebe, rad na sebi, svom znanju, svojim veštinama i svom rastu i napretku. Ono je podjednako i teško i lepo iskustvo, koje nam pomogne da sazrimo i proširimo naše vidike. 

Kada je u pitanju studiranje astronomije, u Srbiji postoji studijski program Astronomija i astrofizika gde se možeš opredeliti za modul Astroinformatika ili modul Astrofizika. Nažalost, nakon završenog ovog smera, neće moći da postaneš astronom, već bi tvoje zvanje bilo diplomirani matematicar-astronom ili diplomirani astrofizicar. Više informacija o zaposlenju nakon ovog završenog smera možeš pronaći ovde.

Što se tiče školovanja za astronome, nažalost, to nije moguće u Srbiji. Informacije o tome možeš pročitati ovde.

Na kraju, ukoliko želiš, na našem sajtu možeš odraditi testove osobina, veština i interesovanja koji ti mogu pomoći da bolje spoznaš svoja interesovanja. Nakon toga, možeš posetiti našu bazu zanimanja gde možeš pronaći opise različitih poslova, a onda možeš u našem adresaru državnih i privatnih visokih škola i fakulteta pogledati koji fakultet ili visoka škola nude smer koji tebi odgovara.

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Ukoliko imaš još nekih nedoumica slobodno mi piši.