Pitanje savetnici

Književnost ili novinarstvo

U velikoj sam nedoumici oko izbora fakulteta! Do sada sam bila odlučna oko većine svojih izbora. Ali sada... Vreme polako prolazi, a ja stacioniram. Bojim se samo da ne prodje, a ja zavrsim kao Buridanov magarac. Elem, dvoumim se izmedju književnosti i odnosa sa javnošću na političkim naukama. U suštini, ja bih želela da se bavim novinarstvom posle studija. Ne znam da li da se povodim stereotipom: ''Danas mozes da budeš novinar posle bilo kog fakulteta'' i da upisem knjizevnost. Knjizevnost obozavam, pisem price, volim da citam, ali ne bih zelela da se bavim njenim proucavanjem celog zivota, a ne bih ni zelela da zavrsim u prosveti! Nekako me taj izbor asocira na zivot gde se dani vrte na repeat.. A ovaj drugi... Hm.. Pa nesigurnost, koja je jos vise podstaknuta od strane okoline (bliskih osoba) koje me konstantno odvrce od toga.. A pritom i taj fakultet danas postaje vise trend nego skola! Sta je po vama bolje i perspektivnije? Zaista bih volela da mi pomognete, ako je to moguce! Unapred hvala na pomoci!!!

1444
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Draga Ivana,

ne zameraj sebi, teško da su dosadašnji izbori oko kojih si bila odlučna bili toliko bitni i odlučujući kao izbor fakulteta. Ali pokušaj opuštenije da pristupiš svemu, stres i grč ti neće pomoći. Pokušaj dobro da razlučiš. Istina je da ti nije neophodan fakultet žurnalistike da bi sutra bila novinar. Ono što razlikuje dobrog od prosečnog novinara nije fakultet koji je završio/la već znanje. Jako je bitno za novinara da bude osoba sa velikim znanjem i obrazovanjem. zato često ljudi koji završe filozofiju budu novinari.

Moje je mišljenje, apsolutno subjektivno, i mnogi bi mi zamerili na ovome, da taj smer na fakultetu političkih nauka nije posebno kvalitetan. I koliko je meni poznato to što ga završiš ne obezbeđuje ti direktno posao u nekoj medijskoj kući. Taj fakultet je više kao neki ram i neki zanat ali bez suštinskog znanja, oni uče od svega po malo ali najviše politikologiju, što se svodi na opštu kulturu.

Posbno je pitanje kojim vrstom novinarstva želiš da se baviš i u kom segmentu života, politika, kultura...

Da skratim, moje je mišljenje da je najbolji put da postaneš dobar novinar, da studiraš ono što voliš i u čemu si iznad proseka, gde ćeš se svakako istaći a da uporedo sa studijama na svaki mogući način pokušaš da se umuvaš na neki radio ili u neku redakciju, ili nešto treće i tako plaralelno stičeš ono najvažnije iskustvo i novinarski zanat a to je kroz praksu. A direktno na dilemu književnost/žurnalistika ne mogu ništa da ti kažem, suviše je pipavo i riskantno da je donosim neki sud. Pokušaj da nađeš savet na još nekom mestu, od nekog afirmisanog novinara, nekoga ko je završio oba fakulteta.... Puno sreće ti želim, i nema mesta panici, pametna si i sposobna i rešićeš ti to dobro.

Poydrav,

Milena