Pitanje savetnici

Šta da je najpametnije da uradim kada završim Medicinski fakultet

Za 6 meseci očekujem da diplomiram na medicinskom fakultetu . Odličan sam student prosek blizu 10 imam dosta naučnih radova i puno nvannastavnih aktivnosti. Nemam nikakvu vezu da se zaposlim a želim da specijaliziram ginekologiju. Razmišljam o odlasku u inostranstvo. Ne znam šta da radim . Da li imate neki predlog šta da radim na koju stranu da se usmerim. Unapred hvala

58
pre 1 mesec

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor. 

Pre svega, drago mi je što se tvoj trud isplatio i što i dalje želiš da se usavršavaš!

Dobra stvar je to što već sada imaš naučne radove i što si prisustvovala vannastavnim aktivnostima, jer kada je osoba koja aplicira za posao stekla neko iskustvo već na fakultetu, postoje veće mogućnosti za zaposlenje! Dakle, ukoliko želiš da se zaposliš, možeš da pošalješ svoj CV ili ga odneseš lično na tu adresu ili se konsultuješ sa profesorima gde bi mogla da radiš. S obzirom da imaš jako dobar prosek, verujem da će ti oni pomoći i da možda već znaju neko mesto gde bi mogla da radiš ili za početak, volontiraš. 

Kada bi otišla u inostranstvo, u kojoj državi bi želela da radiš? Da bi otišla u inostranstvo postoje određeni uslovi što se tiče jezika. Potrebno je da imaš završeni kurs i da znaš da govoriš taj jezik na određenom nivou. Više informacija o samom zapošljavanju u inostranstvu možeš pronaći u agencijama za zapošljavanje u inostranstvu. Oni će ti reći najtačnije informacije o tome šta je sve potrebno i koji su uslovi za apliciranje za posao van Srbije. 

Postoji još jedna opcija kada je u pitanju inostranstvo, a to su studije u inostranstvu. Na fakultetu možeš da se raspitaš da li postoji mogućnost da specijaliziraš u inostranstvu. Tako možeš da stekneš lepo i korisno životno iskustvo i u tom periodu odlučiš da li bi zaista želela da živiš u toj zemlji ili bi volela ipak da se vratiš i radiš u Srbiji. Pored profesora i fakulteta, te informacije ti možda može pružiti i internet.

Što se tiče specijalizacije kod nas, više informacija o sulovima možeš pronaći u Pravilniku o specijalizacijama

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!