Pitanje savetnici

Master laborant da ili ne?

Završila sam srednju za laboranta, nisam bila za to da nastavim dalje u tom smeru, jer mi se nije svidelo. Želala sam da upišem nešto dalje, zato sam odlučila ipak da cu pauzirati godinu i odlučiti šta ću, za to vreme počela sam da stažiram u laboratoriji. Jako me je zanimao fakultet poslovna psihologija na privatnom fakultetu, ali u isto vreme trenutno u toku stažiranja mi se svideo i posao laboranta, što nisam očekivala. Mnogi mi govore da viša škola za laborante ne znači ništa. Razmišljam o višoj za laboranta a zatim i o masteru za laboranta. Bojim se kada zavrčim master da ću se i dalje zapošljavati kao običan laborant. Ne želim da bacim sve te godine ako će me ljudi zapošljavati kao običnog laboranta. Šta se isplati danas više, biti laborant ili poslovni psiholog?

31
pre 1 mesec

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Drago mi je što imaš želju za daljim usavršavanjem i napredovanjem! 

Kada je u pitanju smer Strukovni medicinsko-laborantski tehnolog, isplativost zavisi od toga gde želiš da se zaposliš. Ukoliko želiš da se zaposliš u državnom sektoru, visina plate će ti zavisiti od toga da li si završila samo srednju školu ili nešto više. Dakle, ukoliko završiš Visoku školu, plata bi trebalo da ti bude veća. Ukoliko želiš da se zaposliš u privatnom sektoru, visina plate kao i pozicija na kojoj ćeš raditi zavisi isključivo od poslodavca. 

Što se tiče Poslovne psihologije, sve informacije o tom studijskom programu možeš pronaći ovde, dok sve informacije o samom upisu možeš pronaći ovde.

Na kraju, važno je da ti razmisliš o tome šta je ono čime bi volela da se baviš u budućnosti, šta te više ispunjava i u čemu se više pronalaziš. U tome ti mogu pomoći naši testovi osobina, veština i interesovanja u kojoj možeš bolje spoznati svoja interesovanja. 

Želim ti svu sreću!