Pitanje savetnici

Da li da se prebacim iz gimnazije u medicinsku?

Pozdrav, imam 15 godina i dolazim iz okoline Bačke. Uvek mi je bila zelja upisat medicinsku skolu od malena, ali zbog nekih problema sa upisom morala sam prvo otić u gimnaziju pa je bio plan da odem za medicinsku. Pritom, nisam otisla jer na prvi pogled stvarno mi je delovala kao dobra skola, jer bome ta gimnazija ima lepih programa. Ali sve vise i vise sam upadala u probleme, jako ima puno za učit, ja ne znam šta bih posle, moji vršnjaci sa kojima idem ni jedan ne priča samnom i iskreno plače mi se na pomisao skole. Sad, moje pitanje je da li da se prebacim u medicinsku? Probala sam ovde svim silama da nekako popravim sve ali ne ide mi... pa mi je majka opet predlozila medicinsku ali idalje se bojim da cu se i tamo "podavit" u ucenju, opet bit odbačena od svih i prosto da se ništa neće promenit. :(

59
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Pre svega trebalo bi da znaš da u svakoj školi postoje dobre i loše strane i svaka škola ima svoje prednosti i mane. Gimnazija nudi šaren program i tu možeš da naučiš dosta stvari iz različitih oblasti, priprema te za učenje na fakultetu i ono što je možda najvažnije – možeš da upišeš bilo koji fakultet nakon Gimnazije. Kada je Medicinska škola u pitanju, ona nudi dosta stručnih znanja, uči te korisnim veštinama i nakon završene Medicinske škole možeš da se zaposliš u struci bez fakulteta. 

Bilo bi dobro da razmisliš šta je to što ti želiš i čime bi volela da se baviš u budućnosti. U tome ti mogu pomoći naši testovi osobina, veština i interesovanja, kao i baza zanimanja u kojoj možeš pogledati opise poslova različitih zanimanja. 

Što se tiče prebacivanja iz jedne škole u drugu, bilo bi dobro da se obratiš sekretaru ili direktoru škole u koju želiš da se prebaciš, jer to zavisi isključivo od njih i politike te škole.

Nadam se da sam ti pomogla. Ako imaš još nekih nedoumica slobodno mi piši.