Pitanje savetnici

Treba mi savet.

Nisam sigurna koju srednju školu da upišem. Znam da bih mnogo volela da budem psiholog, i znam da za to može bilo koja srednja škola u trajanju od 4 godine. Što se tiče gimnazije, neki mi govore da se ne isplati jer su zahtevne i da bih bila prinuđena da završim fakultet posle toga, a neki mi govore da ću steći široko znanje i da mogu posle nje bilo koji fakultet. Što se tiče stručnih škola, bilo bi mi zanimljivo da steknem znanje u određenoj oblasti pa da posle pređem na filozofski fakultet, međutim, koliko znam, stvarno je dosta zainteresovanih za psihologiju i sumnjam da bi od 500 učenika koji završavaju prestižne škole izabrali mene ukoliko bih završila neku stručnu školu. Imam odlične ocene i one stvarno nisu problem. Stvarno ne znam šta da radim i cenila bih savet od Vas. Hvala.

33
pre 2 nedelje

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Drago mi je što znaš čime bi volela da se baviš u budućnosti i što aktivno tragaš za najboljom opcijom! 

Pre svega, važno je sa znaš da je period srednje škole dosta dugačak i da nas te četiri godine u velikoj meri oblikuju kao ljude, te je važno da izaberemo kakve uticaje koje dolaze iz našeg okruženja želimo da primamo. 

Kada bi upisala Gimnaziju, stekla bi dosta znanja iz različitih oblasti koja bi ti možda pomogla da lakše odradiš test opšte informisanosti na prijemnom ispitu i verovatno bi te način učenja u toj školi dobro pripremio za studiranje i polaganje ispita. Kada bi upisala stručnu srednju školu, stekla bi dosta znanja iz jedne oblasti i kasnije u životu, ukoliko ne bi mogla da pronađeš posao kao psiholog (što je manje verovatno), uvek bi mogla da imaš drugu opciju.

Dakle, i jedna i druga škola imaju svoje prednosti, važno je samo da oslušneš sebe i razmisliš kako želiš da ti izgledau te četiri godine srednjoškolskog školovanja, o čemu želiš da učiš i u kojoj oblasti (ili oblastima) želiš da širiš svoja znanja.

Što se tiče Filozofskog fakulteta, on je jedan od retkih fakulteta na kojem možeš da pišeš listu želja baš kao i za srednju školu (na tom fakultetu postoji deset smerova). Dakle, pored psihologije na listu želja možeš da staviš i andragogiju ili pedagogiju, jer na ovim smerovima ima dosta psihologije.

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!