Pitanje savetnici

Koji fakultet upisati ?

Želim da se bavim marketingom u inostranstvu ali se dvoumim izmedju ekonomskog i singidunuma, jedan je tesko zavrsiti ali dosta manje para potrosim a na drugom lakse zavrsim a vise para potrosim . Sta vi mislite sta je bolje da zavrsim( da spomenem nisam neki ucenjak) , ako znate jos neki fakultet koji ima smer marketinga i koji bi bio dobar kao ekonomski ,molim vas mi recite

59
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Drago mi je što znaš čime bi volela da se baviš u budućnosti i što si odlučna u tome.

Pre svega, važno je da znaš da, ukoliko na pravilan način iskoristiš sve što ti fakultet nudi i ako si aktivna tokom studiranja (ako pohađaš stručne prakse i volontiranja), svaki fakultet je dobar i koristan!

U poslednje vreme poslodavci sve više traže stečeno prethodno iskustvo i dodatne meke veštine, što se može najpre steći kroz pomenute prakse i volontiranja. Dakle, kako bi sebi olakšala odluku, najpre možeš pogledati koji sve predmete postoje na oba fakulteta (Singidunum: https://singidunum.ac.rs/upis/study-programme/poslovna-ekonomija-marketing-i-menadzment Ekonomski fakultet: https://www.ekof.bg.ac.rs/studije/osnovne/studijski-programi/marketing/ ), uporediti ih i odlučiti koji studijski program više odgovara tvojim interesovanjima. Nakon toga ti ostaje da vredno učiš za prijemni ispit i počneš sa studijama. 

Kao što sam već rekla, važno je da se u toku studija umrežavaš sa ljudima iz oblasti marketinga, da stičeš iskustvo kroz prakse i volontiranja i da unapređuješ svoja znanja i veštine kroz samoinicijativno učenje! Ukoliko ovo budeš radila, verujem da ćeš u budućnosti uspešno upravljati svojom karijerom. 

Na kraju, što se tiče priznavanja diplome u inostranstvu, to zavisi od države u kojoj bi želela da živiš i radiš. U svakom slučaju, bilo bi dobro da kontaktiraš studentsku službu fakulteta jer će ti oni reći najtačnije informacije. 

Želim ti svu sreću!