Pitanje savetnici

Prijemni za filmsku i tv reziju na fdu

Zdravo, ja hocu da upisem filmsku i tv reziju na fdu u beogradu. Treca sam godina gimnazije i prirodni smer. Ja mislim da mi je veliki problem test opsteg znanja i ne znam kako da se spremam za njega. Sto se tice ostatka prijemnog ispita, gledacu filmove prvo one koje su zadali oni, a posle i ostale. Takodje planiram da gledam analize svih filmova koje gledam, kao i da ih protumacim na svoj nacin. Video sam da su dali i literaturu sa par knjiga koje treba procitati i to cu uraditi. Verujem da ce mi to pomoci u boljem tumacenju filmova i polaganju samog prijemnog. Ako bi mi malo pomogla za spremanje testa opsteg znanja i da mi kazes tvoj utisak o mom spremanju za prijemni. Moram da naglasim se do sada nisam toliko interesovao za filmografiju, ali kao sto vidis hocu da krenem i da mi kazes tvoje misljenje da li imam dovoljno vremena, a to je otprilike godinu dana do prijemnog.

69
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekao odgovor.

Pre svega, drago mi je što znaš čime bi voleo da se baviš u budućnosti i što si na vreme počeo da se spremaš za prijemni ispit!

Spremanje za prijemni ispit je u velikoj meri individualna stvar, jer zavisi od toga ko i kako uči i koliko vremena je nekom potrebno da nešto nauči. U svakom slučaju, godinu dana je sasvim dovoljno vremena da naučiš i utvrdiš novo gradivo sa kojim se do sada nisi susretao. Ono što je važno je to da kontinuirano učiš i da pokušaš da ne opterećuješ sebe krajnjim rezultatom u toku procesa učenja. 

Što se tiče testa opšte informisanosti - ne postoji opšte pravilo. Za taj test se možeš spremati tako što ćeš gledati razne filmove, edukativne emisije, kvizove, pratiti uspehe sportista, rezultate sa različitih svetskih i evropskih takmičenja (evrovizije, sportska takmičenja, olimpijada...), tako što ćeš čitati novine i časopise, rešavati ukrštene reči... Pored toga, možeš raditi testove opšte informisanosti iz prethodnih godina koje možeš pronaći na internetu. 

Želim ti svu sreću!