Pitanje savetnici

Treba mi savet - želim da upisem medicinski fakultet

Zdravo! Treba mi savet. Zelim da upisem medicinski fakultet ali se plasim da nisam dovoljno spremna. Pohadjam srednju gimnaziju - drustveni smer. Htela bih da upisem radiologiju. Tek sada, u trecoj godini, sam shvatila da to zelim. Istrazivala sam o upisima, sta je potrebno i kako da se spremim. Plasim se da ce me ocene iz srednje skole povuci na dole (prosek mi je 4.00-4,20) posebno jer su mi ocene iz biologije i hemije slabije (2 i 3). Ja bih pocela da se spremam odmah po pocetku letnjeg raspusta ove godine. Tako da bih se spremala skoro godinu dana za prijemni. Znam da je to dosta vremena i da se sve da nauciti ali ipak se plasim da necu uspeti. Takodje sam saznala da treba da se polaze i fizika za radiologiju, medjutim ona je moja slabija strana. Biologiju i hemiju ne bih imala problem da naucim, hemijju mozda malo teze ali ne nemoguce. Jednostavno se bojim da napravim taj korak i da necu uspeti. Da li mozete da mi date neki savet na ovu temu? Sta jos postoji u medicini? Neki drugi poslovi, nesrodni sa ovim sto mene zanima. Mozda nesto vezano za sport, jer ga volim dosta. Takodje me zanima organizovanje necega, putovanja, inostranstvo, slabo jezici, anesteziologija je opcija takodje. Trenutno se brinem da cu ostati u nedoumici a zelim da pocnem da se spremam na vreme za ono sto zelim. Hvala Vam unapred!

130
pre 3 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što se čekala odgovor.

Pre svega, drago mi je što znaš šta želiš i što si spremna da daš sve od sebe kako bi ostvarila svoj cilj. Dobra vest je to što prosek iz škole nikad nije presudan, već veliku ulogu igra i to kako odradiš prijemni ispit. Dakle, ukoliko budeš vredno učila i vežbala, verujem da nećeš imati problema sa upisom. Bilo bi dobro da se sa nastavnicima hemije, fizike i biologije konsultuješ i posavetuješ na koji način da se pripremaš za prijemni ispit. Verujem da imaju dosta korisnih saveta.

Što se tiče tvog straha da nećeš uspeti, treba je da znaš da taj strah oseća skoro svako ljudsko biće kada želi da postigne nešto. Ono što je važno je da te taj strah ne preplavi i da se fokusiraš na proces učenja i krajnji cilj, bez razmišljanja o lošem ishodu. Pa i ako se dogodi loš ishod – uvek postoje alternative. 

Dalje, što se tiče same radiologije, prema informacijama koje sam našla, na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu postoje 0snovne strukovne studije radiološke tehnologije, što znači da te studije traju tri godine i vode se kao visoka škola, a ne kao fakultet. Kada su u pitanju osnovne akademske studije, koje se vode kao fakultet, u našem adresaru državnih i prihavtnih fakulteta i visokih škola možeš pogledati koji sve smerovi postoje na Medicinskim fakultetima u više gradova u Srbiji. U tom adresaru možeš pronaći i linkove do njihovih sajtova i tu saznati više informacija o samim  smerovima.

Ukoliko bi želela da postaneš doktorka radiologije, trebalo bi da završiš Medicinski fakultet koji traje šest godina, a nakon toga da ideš na specijalizaciju Radiologije koja traje tri ili četiri godine. 

Na kraju, na našem sajtu možeš pronaći testove osobina, veština i interesovanja i na taj način bolje spoznati svoja interesovanja. Nakon toga, možeš pogledati našu bazu zanimanja u kojoj možeš pročitati nešto više o opisima poslova različitih zanimanja. Kada uporediš ta dva i kada odlučiš čime bi najviše želela da se baviš u budućnosti, lakše ćeš doneti konačnu odluku!

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!