Pitanje savetnici

Šta rade menadžmenti u tekstilnoj industriji

Šta mogu da radim kao menadžment u tekstilnoj industriji? I kolika je plata???

1171
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Verovatno misliš na jedan od smerova na Visokoj tekstilnoj strukovnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu ili neku njoj sličnu.

Jasno je da taj smer ne obrazuje ni za dizajnera a ni za tehnologa izrade odeće i tekstila, pošto postoje smerovi posebni za to. Prema spisku predmeta to je neka kombinacija tehnologije izrade tekstila i odeće i raznih biznis znanja i veština. I dakle potpuno je jasan naslov, ova škola obrazuje nekoga ko bi bio menadžer u tekstilnoj industriji. Bilo da je to neki šef ili rukovodilac u procesu proizvodnje tekstila i odeće, ili dalje u procesu distribucije, promocije, prodaje, marketinga.

Moguće je raditi u nekoj velikoj industriji prizvodnje odeće, kakvih je nekada bilo u našoj zemlji - ali sada ih je sve manje. Ali moguće i u manjim proizvodnjama ili kao pomoć kod nekih domaćih dizajnera, proizvođača... To je ovako teorijski gledano, a koliko zaista praktično posmatrano ima posla u ovoj oblasti, nisam baš sigurna. Mislim da se mnogo toga kod nas bazira na uvozu. Opet postoji dosta mladih dizajnera koji se svakodnevno sve više promovišu, ali mislim da su to manje/više sve poslovi koji se oslanjaju na nekoliko ljudi.

Zapravo ti nisam dala skroz konkretan odgovor, zato što ga ne znam. Ovo su pre neka moja razmišljanja. Mislim da bi za odgovor o plati i tome koliko ima perspektive i mogućnosti zapošljavanja u ovoj oblasti trebalo da pitaš nekoga iz te struke, branše. 10 Jul 2010