Pitanje savetnici

Dvoumim se izmedju dva smera u gimnaziji

Dobar dan, upravo sam zavrsila osmi razred i dvoumim se koji smer u gimnaziji da upisem. Dosta citam i volim jezike i biologiju, ali ne volim narocito matematiku, fiziku i hemiju, a sto se istorije tice, ne mogu da kazem da mi je omiljeni predmet ali nemam nista protiv nje. Cula sam da je neke fakultete dosta teze upisati sa drustvenog i da bih posle prirodnog imala vise opcija, iako me taj smer bas i ne zanima. Ne zelim da ogranicavam svoj izbor posle gimnazije ali takodje ne zelim da provedem cetiri godine uceci o predmetima koji me ne interesuju. I prirodne nauke mi idu sasvim dobro i ne mogu da kazem da sam iz njih losa, iako mi drustvene nauke idu bas dobro. Ne zelim da upisem opsti smer u gimnaziji i ne znam sta zelim da radim posle gimnazije. Sta da radim?

109
pre 3 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućeno pitanju!

Dobra vest je to da posle bilo kog smera u Gimnaziji možeš da upišeš bilo koji fakultet! Dakle, koji god smer da izabereš, imaćeš jednake šanse za upis na bilo koji fakultet! 

Što se tiče upisa u srednju školu, bilo bi dobro da pogledaš spisak predmeta i na društvo – jezičkom i prirodno - matematičkom smeru i na taj način odlučiš koji smer više odgovara tvojim interesovanjima! Na sledećem linku možeš pronaći predmete sa ova smerova: http://www.cetrnaestgim.edu.rs/predmeti.html

A kada je u pitanju upis na fakultet,  dobra stvar je to što preiod srednje škole traje četiri godine, što bi trebalo da bude dovoljno dug vremenski period da stvoriš neka nova interesovanja ili još bolje učvrstiš već postojeća! Na našem sajtu možeš pronaći testove osobina, veština i interesovanja koja ti mogu pomoći bolje spoznaš svoja interesovanja. Nakon toga, možeš pogledati našu bazu zanimanja i tu pročitati opise poslova različitih zanimanja i na taj način odlučiti čime bi volela da se baviš u budućnosti. Kada budeš odlučila, u našem adresaru državnih i privatnih visokih škola i fakulteta možeš pronaći fakultet i smer koji odgovcara tvojim interesovanjima.

Žeim ti svu sreću!