Pitanje savetnici

Čime osim advokaturom mogu da se bavim sa završenim pravima

Trenutno sam druga godina gimnazije i volela bih da upišem pravo, ali nisam sigurna kakve sve poslove mogu da radim kada završim pravo, znam samo da neću da budem advokat. Ne znam kakva mi se vrata sva otvaraju posle prava, i da li je to uopšte dobro plaćen posao u Srbiji?

2433
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Možeš da radiš zaista različite poslove. Ne znam hoću li uopšte biti u stanju sve da ih pobrojim. Svaka firma, svaka institucija u zemlji zapošljava pravnika. Naravno, veliki broj pravnika na kraju ipak radi u pravosudnom sistemu bilo kao državni tužilac, branilac, kasnije možda sudije ili kao advokati u privatnoj praksi. Međutim tebe to ne privlači.

Postoji još jako puno oblasti prava kao što su radno pravo, privredno pravo, poslovno pravo...i tako dalje i tako dalje u svim tim oblastima rade pravnici. Neki rade opet za državu u policiji, ministarstvima i drugim institucijama, neki rade u velikim korporacijama gde se završavaju veliki poslovi i sklapaju razni ugovori i oni su zaduženi za taj deo posla. Neki rade na primer u službama socijalnog rada, na usvajanju dece, brakorazvodnim parnicama kao medijatori ili savetnici i tako dalje.

Neki rade u nevladinom sektoru i bave se raznim pitanjima, zaštitom prava ovih ili onih grupa, usvajanjem ovih ili onih zakona... Svaka firma koja ima kadrovsku službu, ili kako se to danas češće zove službu ljudskih resursa ima po jednog ili više pravnika unutar nje. Možeš biti pravnik u bolnici ili Kliničkom centru, ili u školi, ili u banci, ili u ustanovi kulture...

Zaista je jako mnogo mesta gde se pravnici zapošljavaju, a kakvi su njihovi konkretni poslovi i koliko se razlikuju - sigurno jako puno. Ali o tome bi bilo bolje da razgovaraš sa nekim pravnikom, sigurno znaš makar jednog:) A što se plata tiče, isto su razlike velike. Neki koji rade u nekim državnim telima koja manje plaćaju imaju 350-400E pa onda te plate idu na više, u zavisnosti od radnog mesta, a mogu biti i veoma, veoma velike. 12 Jul 2010