Pitanje savetnici

Elektrotehničar računara, koji fakulteti?

Elektrotehničar računara, koji fakulteti?

Učenik sam druge godine, smer elektrotehničar računara, sa dosadašnjim prosekom 4,07 i interesuje me koje fakultete bih mogao da upisem u skladu sa svojim zanimanjem.

4130
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Za početak tvoj prosek je dobar i omogućava ti da biraš između dosta opcija. Ako još druge dve godine ga samo malo poboljšaš onda stvarno nećeš morati da brineš.

Što se izbora fakulteta tiče, mislim da nemaš nekih velikih ograničenja. To što ideš u tehničku školu može da znači da su ti eventualno medicinski fakulteti manje pristupačni jer bi trebalo da nadoknađuješ hemiju, biologiju...

Ali mislim da prvo treba da razmišljaš o svojim interesovanjima. Da li su ona u okviru tehničkih nauka koje si do sada malo upoznao u školi, pa da biraš između ETF-a koji je odlična opcija, mašinskog, matematičkog za programere...Ili te interesuju i druge naučne oblasti, pa u tvoja interesovanja spadaju i različiti društveni fakulteti, jezički ili drugi prirodni kao biološki, hemijski, meteorologija, ekologija...

Mislim da prvo treba da razmisliš o tome šta te interesuje najviše, šta bi voleo da radiš kada završiš fakultet (jer fakultet je dalja specijalizacija tvojih znanja), pa tek onda to da uklapaš sa svojim sadašnjim znanjima i mogućnostima i školom koju pohađaš.

Super je što si rano počeo o tome da razmišljaš. To me uvek obraduje. Imaš dovoljno vremena da se raspitaš i razmisliš, popraviš prosek ako je potrebno, pripremiš za prijemni. Sve je u tvojim rukama.

Ako imaš neku konkretnu dilemu piši mi opet. Ako si razmišljao o nekom konkretnom fakultetu a nisi siguran. Ako si čuo nešto što te je zainteresovalo a nisi siguran da li si ti za to.

Piši opet, pa ćemo razgovarati. Ako želiš neki konkretniji odgovor od mene, piši opet svakako.

Pozdrav,
Milena