Pitanje savetnici

Novinarstvo ili diplomatija?

Dvoumim se poslednje dve godine...jezici mi idu dobro, svi kažu da imam talenta za pisanje, komunikativna sam, dugo sam htela studiram novinarstvo. Međutim u poslednjih godinu dana moju pažnju privlači i fakultet političkih nauka - diplomatija... Ne mogu da razgraničim šta bi me više ispunjavalo s obzirom da mi novinarstvo deluje kao posao koji bi mi donosio osmeh na lice, da bih bila odlicna u tom poslu ali da bas i ne bih mogla puno zaradjivati u nasoj drzavi a pretpostavljam da bi u inostranstvu bilo nemoguce da postignem neki veci uspeh jer nikad ne bih mogla da budem ravna onima kojima je odredjeni strani jezik maternji. Isto tako, diplomatija me privlači jer je to posao koji obećava, koji traži puno angažmana i pravičnosti, poznavanje politike i svega sto ja volim. I jos me zanima kako su mi veće šanse da jednog dana mozda odem u inostranstvo, odnosno s kojim poslom bih mogla bolje da uspem negde napolju jer zaista sebe ne pronalazim ovde.

1243
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Draga Kristina,

oba tvoja izbora su jako zanimljiva i dinamična. Što se tiče zarađivanja u novinarstvu mislim da tu dosta zavisi od toga kako i koliko se probiješ i naravno kojom vrstom novinarstva se baviš. Ima dosta novinara koji zarađuju jako lepo. A moguće je i dosta putovati zahvaljujući tom zanimanju. Naravno, potrebno je da osim fakulteta koji ti daje neka osnovna znanja, razviješ zanat, tako što ćeš raditi odmah posle fakulteta ili honorarno još za vreme studija, što je jako pametno. Onda ćeš moći dobro da upoznaš struku i da razabereš gde je tebi mesto.

Što se diplomatije tiče, mislim da je i to jako zanimljiv i dinamičan posao. Moja jedina nedoumica, koju ja ne mogu skroz da ti razotkrijem, jeste da li ti sam fakultet omogućava da se zaista baviš tim poslom. Posle tog fakulteta postoje i one specijalne diplomatske akademije koje upisuju samo pojedini. Moje je mišljenje da se u diplomeatske krugove, u onom pravom smislu, u našoj zemlji dolazi preko partije (što znači da moraš negde da budeš politički aktivna) ili preko stabilnih porodičnih veza (ako su ti roditelji ili bližnji već u tom krugu). Mislim da je tako u najvećem broju slučajeva. Postoje i izuzetci naravno. Mislim da je tako zapravo u skoro svakoj zemlji sveta. Definitivno su ti sa diplomatijom veće šanse da odeš i da živiš u inostranstvu. Ali to se neće desiti odmah pošto kreneš u te vode, male su šanse. Za to su potrebne godine, obično se u inostranstvo šalju ljudi sa iskustvom, što je i logično.