Pitanje savetnici

Gluma

Plaše me da je nemoguće bez dobre veze upisati glumu. Amaterski se bavim glumom 7 godina, dosta uspešno. Kome bih mogla da se obratim sa pripremu prijemnog ispita, da se ne bih izblamirala kao mnogi koji su se zajedno sa mnom bavili glumom?

1964
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Draga Aleksandra,

ne znam na koji način se baviš amaterski glumom. kao ni odakle se javčljaš, tj. gde živiš. Ako si član neke škole glume ili neke sekcije moguće je da unutar nje postoje pripreme za glumu. Ranije, a i sada verujem, postoje škole glume kao što je bila čuvena škola Bate Miladinovića i druge u kojima su se učenici bavili glumom, ali kasnije pred kraj srednje škole imali istovremeno i pripremu za prijemni.

Ako si član nekog amaterskog pozorišta, pokušaj tamo da razgovaraš sa nekim ko je voljan da daje časove i sprema učenike. Ili ako živiš u nekom manjem gradu, u lokalnom pozorištu, kulturnom centru možda postoji takva osoba. Ne retko, ljude spremaju profesori književnosti koji su entuzijaste za taj vid rada. Osim toga, na samom fakultetu dramskih umetnosti posotje dani otvorenih vrata, tj. konsultacija za zainteresovane buduće studente, verovatno i tamo neki savet mogu da ti daju. Ili ako već imaš priliku da odeš do fakulteta da porazgovaraš sa nekim studentom i oni iz prve ruke da ti preporuče neku školu ili nekog profesora. Možda čak i na nekom forumu dobiješ korisnu informaciju. Na žalost, ja nemam neku adresu na koju bih sada direktno mogla da te uputim. Ako nešto saznam pisaću ti ponovo.

Srećno i pozdrav,

Milena.