Pitanje savetnici

Ekologija ili ne

Planiram da upišem ekologiju na Biološkom fakultetu, ali većina profesora iz moje škole ne smatra moj izbor adekvatnim. Inače sam odličan đak (5.00) i imam afinitete prema prirodnim naukama, naročito biologiji. Mozete li mi reći koliko je ekologija perspektivna, profitabilna i uopšte dobra kao izbor? Hvala.

923
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Draga Biljana,

ekologija kao izbor mislim da je jako zanimljiva i generalno prespektivna imajući u vidu svetske trendove u nauci i generalno zaštiti životne sredine, industriji pa i politici ništa manje. sa druge strane treba imati u vidu i našu situaciju, kao države. na žalost mi smo još nerazvijena i siromašna država. U budžetu nema sredstava dovoljno za odvajanje na zaštitu životne sredine, istraživanja iz oblasti ekologije i tako dalje.

Međutim, s obzirom da se ekonomski trend ipak popravlja u korist društva, mislim da je za očekivati da će se i na tom polju stvari menjati na bolje. Ako jednog dana uđemo u evropsku uniju ekologija će sigurno biti jedana od oblasti kojuom ćemo morati konstantno i na odgovarajućem nivou da se bavimo. Ja sam optimista i verujem da će biti posla i za ljude koji to završavaju, posebno za one uspešne. A ne samo za ekonomiste i pravnike. Dakle da pokušam da odgovorim na tvoje pitanje: definitivno mislim da ima perspektivu, profitabilna nije trenutno i koliko će biti ne znam ali ne znam ni šta profitabilnost za tebe znači i u kojim se okvirima krećemo i kao izbor mislim da je dobra. Mislim da je to oblast koja će sve više da napreduje i sa kojom ćeš moći da biraš da li da se baviš isključivo naukom ili pak da radiš u tom nekom društvnom domenu tako da kažem. sjajan si đak, ako budeš bila takva i kao student mislim da za tebe nema zime.

Srećno, Milena.