Pitanje savetnici

Nemam predstavu šta da radim?

Idem u četvrti razred gimnazije i treba da se odlučim šta ću da studiram. Prolazila sam skroz odlična sve tri godine, a nadam se da ću i ove. Od svih predmeta najviše volim matematiku i ide mi. Često me drugovi zamole da im objašnjavam pred kontrolni, ali ja za to nemam strpljenja, jer ne mogu da shvatim kako ne razumeju, pa zato ne bih studirala matematiku. Jedini predmeti koje ne volim su hemija i filozofija. Bila je opcija da upišem elektrotehniku, ali me ljudi uglavnom odvracaju od toga. Nemam ni predstavu sta bih volela da radim... :(

962
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Draga Mašo,

mislim da situacija nije toliko očajna koliko je ti prikazuješ. Saberi se malo i fokusiraj, to će ti za početak pomoći. Ako je postojala opcija da upišeš elektrotehniku znači da imaš ili si imala makar jednu ideju. To što sada ne znaš šta bi volela da radiš nije najbolje, jer da znaš makar otprilike pomoglo bi ti u izboru. Ali i ako neznaš, nije tragedija, jer je u svakom slučaju moguće da se ti ili bilo ko tokom studija predomisli mnogo puto oko željenog zanimanja. Tako da treba situaciju da pojednostavimo i sve će biti lakše. Voliš matematiku i većinu drugih predmeta (osim hemije i filozofije), super si đak što je velika prednost. Ako ne znaš šta bi za sigurno volela, onda možda znaš šta SIGURNO ne bi volela. Kod nas na sajtu možeš naći spisak svih fakulteta i univerziteta, to takođe imaš i na infostud.com i možeš lepo da kreneš po tom spisku i da eliminišeš jedan po jedan, i onda kad ti ostane ono što nisi eliminisala kao nešto što sigurno ne želiš, pozabavi se onim manjim spiskom koji je ostao. Prednosti i nedostaci, šta se radi posle tih fakulteta, koliko ti to zvuči zanimljivo i primamljivo i blisko tebi kao osobi... i razna pitanja i kriterijume možeš sebi da postaviš. 

sada bih se vratila na taj elektrotehnički fakultet, koji je postojao kao opcija, ali su te ubedili da nije dobra opcija. Prvo ja mislim da je to odličan izbor, ako si vredna, pametna i dobar đak. To je jako kvalitetan i organizovan fakultet, makar ovaj na Beogradskom univerzitetu. I nudi mnoštvo mogućnosti kada ga završiš. ja bih ga preporučila svakome ko ispunjava osnovne uslove, a ti sigurno ispunjavaš. Interesuje me da li je to bila samo neka ideja koja ti je tako, bez veze, pala na pamet pa su te zao uspeli da odgovor. Ili si sklona da tuđe savete shvataš preozbiljno. I konačno, koje su ti razloge navodili da ga ne upišeš. Ako su to neki krucijalni, koji su stvarno jaki i bitni, onda ok... Ali, jesu li?

Držim ti fige, hrabro, i pitaj druge ali ti donesi odluku.

Milena!