Savetnica

Gde sve može da se radi sa diplomom Fakulteta bezbednosti?

Pitanje:

Moj dečko je završio tehničku školu i u nedoumici je šta da upiše. Godinu dana je pauzirao upravo zbog toga. Obzirom da sam ja već odlučila, trudim se njemu da pomognem koliko je to u mojoj moći. Predložila sam mu Fakultet bezbednosti, ali ne znam tačno da mu objasnim šta može da radi nakon završenog tog fakulteta, a ne želim da mu iznosim mogućnosti za koje nemam dovoljno argumenata. Volela bih da mi pomognete.

Odgovor:

Veoma sam često pisala na tu temu drugim đacima. Proslediću ti mejlove koji se tiču fakulteta bezbednosti mada ih i sama možeš naći na našem sajtu u pregledu pitanja i odgovora. Možete i zajedno da pogledate sajt, spisak predmeta (to će vam dati neku predstavu jer svaki predmet sutra može biti zanimanje). Takođe, pogledajte spisak institucija sa kojima fakultet sarađuje to su mesta gde svršeni studenti sutra mogu da rade.

Evo šta može da se radi sa diplomom ovog fakulteta:
- kao inženjer bezbednosti u državnoj upravi i njenim raznim sektorima: ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo spoljnih poslova, bezbednosno-informativna agencija (bia), druga ministarstva...
- u privatnom sektoru tj. u većim firmama na organizaciji i menadžmentu bezbednosti te firme i njenog poslovanja,
- u nevladinom sektoru u nekoj NVO (nevladinoj organizaciji) koja se bavi bezbednošću kao što je na primer CCVO (centar za civilno vojne odnose)
- u kriminalistici i to teorijski (u nekom institutu kao što je Institut za kriminološka i sociološka istraživanja) ili praktčno (to sam već pomenula u policiji)
- postoji i smer za menadžment ljudskim resursima pa moža da se radi i kao HR menadžer, to su osobe koje rukovode u velikim firmama zapošljavanjem, otpuštanjem radnika, prestrukturacijom radnih mesta, obukom radnika i tako dalje,...
- u obezbeđenju u medijima
- u obezbeđenju fizičkih lica ili nekih važnih ljudi i događaja,
- u nekom sektoru koji se bavi borbom protiv terorizma i organizovanog kriminala
- i tako dalje....

bezbednost i zapošljavanje:

"kako je taj fakultet poslednjih f+godina veoma popularan među srednjoškolcima i dosta ih se upisuje na isti, sasvim je moguće kada izađu na tržište rada da postaju jedni drugima velika konkurencija za mali broj poslova. U poslednje vreme je inače u bilo kojoj oblasti teško naći posao, čak i sa fakultetima koji obrazuju generalno tražene profile stručnjaka. Tako da je odgovor da, moguće je da je teže naći posao. U tom slučaju opcija može biti da isplaniraš neke master studije ili neku vrstu dokvalifikacije kako bi na tržištu rada bila zanimljivija poslodavcima i konkurentnija. Uvek je zgodno kada se odlučuješ za fakultet da razmišljaš do kakvog posla želiš da te dovede, i onda možš i da isplaniraš kako ćeš do te pozicije doći. Sada sa izmenjenim studijama, mislim na Bolonju, moguće je da oblikuješ donekle svoj profesionalni profil. Što se samih oblasti rada i poslova tiče, o tome sam često pisala i odgovarala na ta pitanja. Pogledaj prvo u spisku pitanja i pdgovora na sajtu, pa ako budeš imala još dodatnih pitanja, piši mi opet.

" inspektor i bezbednost:

"dosta si pitanja postavio. Neko ko završi bezbednost može da se vremenom zaposli u MUPu i da postane uz dodat ne obuke službeno lice i možda i inspektor jednog dana.
Ako smatraš da te turizmologija ne privlači a i uz to si proceni da nema dovoljno perspektive to su sasvim dovoljni razlozi da je ne upišeš. Pedagogom se naziva svaka osoba koja radi u školi, ali to je više kolokvijalni naziv a ne uvek i zvanje pravo. Pedagogija je nauka koja se studira na filozofskom fakultetu, neki pedagozi rade u školama kao savetnici u nastavi ali ne i profesori. A pedagozi koji rade u školi, recimo oni koji posle budu učitelji od 1 do 5 razreda su završili učiteljski fakultet. A taj konkretni pedagog za tehničko je možda neko ko je završio neki tehnički fakultet i predaje neki tehnički predmet u srednjoj školi na primer.
Između psihologa i sociologa jako je velika razlika. Sociolozi izučavaju društvo u celini i sve fenomene društva (kao što su polotičke partije i sistemi, sekte, organizovane i neorganizovane grupe, nacije, promene u društvu, društvenu pokretljivost....) a psiholozi izučavaju čoveka kao pojedinca i kao društveno biće (dakle sve moguće probleme pojedinca bilo u njegovom samostalnom funkcionisanju ili u društvu i grupi, a osim toga i mnoge druge strvari).

Da bi bolje uvideo razlihku između psihologa i sociologa savetujem ti da posetiš našu stranicu na www.mingl.org koja donosi opise različitih zanimanja, to je stranica ZANIMANJE MESECA, opisana su oba zanimanja: www.mingl.org/karijera/zanimanje_meseca i www.mingl.org/karijera/zanimanje_meseca

pravni-bezbednost:

"nisam čula za tu mogućnost o diferencijalnim ispitima posle bezbednosti koji ti daju diplomu pravnog. To mi nešto ne zvuči logično, ali prava adresa da se o tome raspitaš je upravo Pravni fakultet. Tamo će sigurno znati da ti daju tačan odgovor na to pitanje. Možeš i telefonom da pokušaš, preko studentske službe, dekanata... Ti već razmišljaš o nekoliko bitnih stvari koje bi trebalo da utiču na tvoju odluku. Ako nisi previše vradan đak i spremna da zagreješ stolicu, što se kaže, ok je i da razmišljaš o tome koji je fax lakši za učenje i studiranje. Dobro je uskladiti svoje mogućnosti sa ponudom fakulteta i ne precenjivati se, ali ni potcenjivati. Ali mislim da to nikako ne bi trebalo da bude presudan momenat.

Ono o čemu bi trebalo da razmišljaš su i zanimanja koja bi polse mogla da radiš. Pravni nudi dosta širu perspektivu i izbor zanimanja. Ali ako ti ima ideju o nekom konkretnom zanimanju ili grupi zanimanja, onda je i to super, moža ti se bezbednost u to uklapa. Postoje zanimanja koja mogu da se rade sa oba faksa, tačnije ne zanimanja već institucije u kojima se možeš zaposliti su iste. Ali kao pravnik ili bezbednjak sutra ćeš raditi poslove koji odgovaraju tvom obrazovanju, pa makar u početku. Na primer u organima državne uprave rade i jedni i drugi, ministarstva, policija i druge bezbednosne agencije. Sa bezbednošću možeš da radiš u raznim kompanijama i privatnim firmama kao i sa pravnima ali sa jednimu sektoru bezbednosti a sa drugim faksom u pravnoj službi ili nečemu sličnom. Advokat, advokat pripravnik, javni tužilc, sudija to su sve zanimanja koja su rezervisana isključivo za pravnike. Ima tu još dosta sličnosti i razlika. Zato ti savetujem da se o tome još malo raspitaš, možda kod nekog pravnika koji već radi svoj posao i koji može da ti kaže gde sve pravnici ade a gde bezbednjaci (ako ne možeš i njega da nađeš)."

32375
14.03.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.