Savetnica

Šta je forenzička psihologija?

Pitanje:

Šta je forenzička psihologija, čime se bavi? Kako postati forenzički psiholog i da li postoji školovanje za istu u Srbiji?

Odgovor:

Forenzički psiholog je deo velikog tima istražnog tima koji se bavi razrešavanjem zločina. Slično kao u serijama, ali ne bukvalno baš. Kažu da je zapravo još zanimljivije.

Ja poznajem samo za primer jedne osobe koja radi taj posao, ali sigurno ih ima još. Posao se sastoji od aktivnosti u timu koji rešava neki zločin. To uključuje obilazak mesta zločina, analizu dokaza, prisustvoanje obdukciji ako je neophodno, testiranje poligrafom i intervju osumnjičenog kako bi se od njega iznudilo priznanje.

Ono što ja znam, put je ovakav: zaposliš se u MUP-u kao psiholog i onda na njihovom internom konkursu dobiješ pravo na obuku i mesto u timu (veovatno kada se za to javi potreba).

Obuku za poligraf, prisustvovanje obdukciji i druge elemente istrage dobijaš u samom MUP-u. Dakle na fakultetu se za to ne školuješ. Ali dobijaš sva neophodna predznanja to je sigurno.
 
Kažu da je posao jako zanimljiv, uzbudljiv i da ne zaostaje za istima iz inostranstva ni malo. Kažu da smo u tom sektoru potpuno savremeni. Jedini je nedostatak to što je "muški" posao.
To je ono što ja znam.
3169
14.03.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.